divendres, 12 de juliol del 2013

Les entitats socials agafen les regnes de la projecció internacional catalana

Acció exterior

El director d'Intermón Oxfam assegura que "a tot arreu el món he pogut parlar català, perquè sempre he trobat catalans treballant per qui més ho necessita"

Mar Sabé

Francesc Mateu, director d'Intermón Oxfam a Catalunya, avui al Parlament
El tercer sector, format per les entitats socials de tots els àmbits, han agafat avui les regnes de la projecció internacional catalana. Ho han fet presentant al Parlament un 'Pacte Nacional d’Acció Exterior', consensuat per més de 30 entitats, que té per objectiu “participar activament per fer que l’acció exterior catalana sigui participativa, compromesa socialment, nacionalment i internacionalment”.

“Porto molts anys viatjant per tot el món, i a tot arreu he pogut parlar català. No perquè parli sol, sinó perquè sempre hi he trobat catalans treballant per aquells que més ho necessiten”, ha afirmat Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam a Catalunya davant els diputats. Amb aquesta reflexió ha definit el caràcter cooperatiu i social integrat en la identitat catalana. Mateu també ha dit a la comissió del Parlament que “no fa diplomàcia qui vol, sinó qui pot”, i que els cooperants internacionals ja “portem molts anys parlant de Catalunya i de la nostra cultura i identitat pròpies”.

Núria Camps, directora d’Avaluem, també ha afirmat que “Catalunya ha estat capaç de projectar-se internacionalment oferint una imatge de país que aspira a la internacionalització basada amb l’entesa amb tots els pobles del món”. Camps ha explicat que un dels punts d’inflexió que els va portar a reunir-se ara fa mig any per començar a crear el document consensuat entre les associacions, va ser la manifestació del passat 11 de Setembre, on es demanava que Catalunya fos un nou Estat d’Europa. “La societat civil ha demostrat que vol i pot ser el motor del procés d’autodeterminació”, ha afirmat Camps, i “és per això que ens presentem com a teixit social, i no tenim cap relació amb cap partit polític”.

Els portaveus de les entitats també han volgut remarcar que, encara que ho pugui semblar, “no presenten principis d’una Catalunya independent, sinó d’una identitat, amb o sense independència”. Han recordat que “defensaran qualsevol conjuntura”, tot i que són conscients que el procés del dret a decidir els ha donat una oportunitat única.

També han convidat a tots els partits polítics i altres associacions a unir-se al procés perquè “volem redactar el text definitiu amb l’adhesió de tothom”. 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/07/les_entitats_socials_agafen_les_regnes_de_la_projeccio_internacional_catalana_95128.php