dilluns, 29 de juliol del 2013

La Generalitat, amb parets de vidre

Artur Mas presenta http://transparencia.gencat.cat, una web per posar a disposició de tots els ciutadans la informació econòmica relacionada amb l'administració catalana




Jordi Graells, coordinador de continguts, i Artur Mas presenten la web./Bernat Ferrer


El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha presentat avui el nou portal de la transparència, http://transparencia.gencat.cat, amb l'objectiu de posar a disposició de tots els internautes les dades econòmiques que giren a l'entorn del Govern: pressupostos, subvencions, contractacions superiors a 18.000 euros, licitacions... Segons els índexs de l'entitat Transparency International, Catalunya era fins ara la desena autonomia quant a transparència, d'un total de 17. Amb aquesta nova web, el Govern es proposa passar a ser l'autonomia "més transparent" en el proper rànquing que elabori l'organisme, superant o empatant el País Basc.

Segons Mas, "passem a complir 78 indicadors dels 80 que marca Transparency International com a bàsics. I, a més, en complim 63 més. Per tant, en complim 141. Som l'administració que, de llarg, en tindrà més". Quant als dos punts pendents, l'un s'incorporarà al setembre, quan el Govern hagi aprovat el seu propi Codi Ètic; l'altre, el d'oferir totes les dades de contractació, s'acomplirà puntualment. Fer públiques totes les contractacions menors, les de menys de 18.000 euros, comporta una "complexitat administrativa molt gran", segons Mas, motiu pel qual no es podrà tota la informació de manera oberta, sinó que tothom qui estigui interessat en un contracte en concret, l'haurà de demanar i se li facilitarà individualment.

Presumiblement al setembre, la web s'enriquirà també amb totes les retribucions de tots els alts càrrecs de la Generalitat, conformat per unes 700 persones, i si formen part de consells d'administració dels quals en puguin cobrar dietes. Quan cessin en el càrrec, també hauran de fer públiques les variacions patrimonials que hagin pogut acumular. "No caldrà que expliquin el seu patrimoni, com sí que fem el Govern, però sí la variació en entrar i en sortir de l'administració", ha apuntat Mas.

Subvencions a tercers


Ara per ara, la web recull les subvencions que la Generalitat atorga a entitats i empreses, sense que els receptors tinguin l'obligació de publicar amb què se les gasten, perquè aniria en contra de la llei. Tot amb tot, Mas s'ha mostrat partidari de promoure un canvi normatiu que hi obligui, apuntant tot seguit que la mesura dependrà de la negociació entre els partits: "Jo veuria bé que les entitats que reben subvencions hagin de fer públics els seus comptes."

Preguntat sobre la possibilitat que la web també reculli les ajudes als partits polítics, ha recordat que la competència per incidir sobre aquest punt és de caràcter estatal, motiu pel qual la Generalitat no hi pot incidir.

Llenguatge planer

"Es pot ser molt transparent i utilitzar un llenguatge que pràcticament no entengui ningú. Aquí, dins les possibilitats, s'ha utilitzat un llenguatge planer, fàcil", ha assegurat Mas sobre l'estructura de la web, que inclou diverses infografies i mira de tenir una simplicitat extrema per facilitar-hi la navegació.


http://www.naciodigital.cat/noticia/57402/generalitat/amb/parets/vidre