dimecres, 24 de juliol del 2013

Es filtren algunes recomanacions del consell assessor sobre la consulta

Veuria legítima una declaració d'independència si el govern espanyol impugnés unes plebiscitàries • L'informe es presentarà demà


El consell assessor de la transició nacional.
Quina és la millor manera de fer la consulta a Catalunya? Quina seria la millor manera de formular la pregunta? Quan caldria convocar-la? Són algunes de les preguntes que respon el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) en el seu primer informe, que es presentarà demà. Però algunes de les conclusions i recomanacions s'han filtrat a La Vanguardia, que les publica avui mateix. El CATN indica alternatives en cas que el govern espanyol s'oposi a la celebració de la consulta; proposa unes eleccions plebiscitàries i, en cas que fossin impugnades, veuria legítima una declaració unilateral d'independència.

Si s'arribés a l'extrem de la declaració unilateral per part del parlament, el consell assessor diu que caldria buscar l'emparament internacional.

Sobre la pregunta de la consulta, el CATN recomana que no indueixi la resposta, per evitar cap mena d'impugnació. I posa l'exemple d'Escòcia, on la primera pregunta que es va proposar començava amb un 'Esteu d'acord que….', que es va considerar que propiciava el sí, i es va haver de substituir per un 'Hauria de…'.

Sobre la data, el consell no veuria convenient que es celebrés la consulta en una data que pogués influir en el resultat, com ara un Onze de Setembre.

L'informe ve acompanyat d'uns annexos sobre els processos de consulta que s'han fet en països com el Quebec i Puerto Rico i sobre el suport al dret de decidir entre la societat catalana.

Els membres del consell assessor

El Consell Assessor per a la Transició Nacional està presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, i també en formen part:
- Enoch Albertí i Rovira, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.
- Germà Bel i Queralt, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona.
- Carles Boix i Serra, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Princeton (EUA).
- Núria Bosch i Roca, catedràtica d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.
- Salvador Cardús i Ros, professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista.
- Àngel Castiñeira i Fernández, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica i del Departament de Ciències Socials d’ESADE-URL.
- Francina Esteve i Garcia, professora titular de Dret Internacional de la Universitat de Girona.
- Joan Font i Fabregó, empresari.
- Pilar Rahola i Martínez, periodista i escriptora
- Josep Maria Reniu i Vilamala, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona
- Ferran Requejo i Coll, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra.
- Joan Vintró i Castells, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.



http://www.vilaweb.cat/noticia/4135553/20130724/filtrades-algunes-recomanacions-consulta-consell-assessor.html