dijous, 11 de juliol del 2013

El PP impedeix que Rajoy s'hagi d'explicar sobre Bárcenas al Congrés (Dictadura pura i dura)

Els populars fan ús de la majoria absoluta per rebutjar les peticions de compareixença del president del govern espanyol

El PSOE no descarta cap eina per forçar-lo a parlar de l'extresorer del PP i del suposat finançament irregular del partit

11/07/13 13:21 - madrid - ACN

El PP ha fet ús de la seva majoria absoluta per rebutjar les peticions de compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés perquè doni explicacions pel cas Bárcenas. Les formacions de l'oposició a la cambra baixa havien sol·licitat que Rajoy comparegui en sessió de control al ple de la setmana que ve, i PSOE, CiU, Esquerra Plural i Mixt demanaran també una ple monogràfic per abordar el suposat finançament irregular. Per contra, el PP afirma que Rajoy no ha de donar explicacions perquè “les mentides són mentides” i “no hi ha un fet nou” que ho justifiqui. El PSOE no descarta a hores d'ara fer ús de cap instrument que tingui al seu abast per obligar Rajoy a donar explicacions.

Aquest ha estat el resultat de la reunió de la Junta de Portaveus en què el PSOE i la resta de formacions de l'oposició han sol·licitat que el ple dels dies 16 i 17 de juliol inclogui una sessió de control. L'objectiu era forçar Mariano Rajoy a donar explicacions pel cas Bárcenas, encara que fos en tres respostes de dos minuts i mig cadascuna.

El PP, però ho ha impedit. El portaveu parlamentari dels populars al Congrés, Alfonso Alonso, ha afirmat que el seu govern ja ha donat “explicacions suficients” i ha fet un “exercici de transparència important” en fer públics els seus comptes. “Per molta necessitat política que es tingui de sotmetre a un president del govern a aquests intents, el PP no hi participarà”, ha dit.
Segons Alonso, Rajoy no té perquè comparèixer perquè “les mentides són mentides”. “El president ho ha dit així, i per tant no hi ha un fet nou que canviï aquestes explicacions que són suficients”, ha afirmat.

A més, PSOE, CiU, Esquerra Plural i Mixt demanaran aquest dijous a la tarda la celebració d'un ple monogràfic per parlar d'aquesta qüestió. Ho faran durant la reunió de la Diputació Permanent, l'òrgan que substitueix el ple fora del calendari de sessions.

La qüestió, però, no es debatrà fins a última hora de la tarda -probablement a la nit- perquè el PP també ha tancat la porta a les peticions de l'oposició per canviar l'ordre de les discussions i posar aquesta qüestió com a primer punt. El PP ja ha avançat que tampoc donarà suport a aquesta petició.
La portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, ha assegurat que amb aquest comportament el PP ha demostrat que té “pànic” davant la situació. “Avui ha quedat clar que Bárcenas té lligat a Rajoy, i Rajoy avui ha decidit lligar el parlament”.

Rodríguez ha apuntat que la seva formació no descarta a hores d'ara utilitzar qualsevol dels instruments que té al seu abast per forçar Rajoy a parlar de Bárcenas, tampoc la de presentar una moció de censura, tal com ha proposat la portaveu de CC, Ana Oramas.

El portaveu de CiU, Pere Macias, ha lamentat que el PP no hagi respectat l'acord a què les formacions van arribar fa tres anys perquè als mesos de juliol hi hagi una sessió de control. Segons Macias és un “greu retrocés democràtic” que caldria que el govern de Rajoy esmenés.

La qüestió ja ha afectat el funcionament de la cambra perquè tots els grups del Congrés tret del PP i d'UPyD van abandonar aquest dimecres la ponència de la Llei de la Transparència mentre no es resolguin aquestes peticions.

Paral·lelament, al Senat, CiU, PSOE, Entesa, Grup Basc i Mixt han presentat al registre un escrit conjunt on reclamen que Rajoy comparegui en una sessió plenària extraordinària de la cambra alta perquè aclareixi les seves actuacions i responsabilitat en relació a les últimes notícies relacionades amb el suposat finançament il·legal del PP.

Darrera actualització ( Dijous, 11 de juliol del 2013 14:12 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/662141-el-pp-impedeix-que-rajoy-shagi-dexplicar-sobre-barcenas-al-congres.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui