divendres, 5 de juliol del 2013

El govern espanyol podrà suspendre les lleis autonòmiques que topin amb la unitat de mercat .

Redacció - 05/07/2013 - 10.30h.

 #EspanyaEnsRoba

 

L'executiu espanyol s'ha inspirat en el model de mercat únic europeu.


El Consell de Ministres donarà aquest migdia el vistiplau definitiu a la llei d'unitat de mercat, que obliga a tenir només una llicència per poder comercialitzar béns i serveis a tot l'estat espanyol. Després que al gener s'aprovés un avantprojecte no exempt de polèmica, l'executiu de Mariano Rajoy ha decidit tirar-lo endavant en els mateixos termes, obviant les reticències que ha aixecat en alguns governs autonòmics, entre ells Catalunya, que hi veu invasió de competències.

La norma faculta l'executiu espanyol a suspendre qualsevol norma autonòmica que topi amb la unitat de mercat, segons apunten fonts governamentals citades pel diari "El Mundo". L'encarregat de decidir-ho seria un nou organisme teòricament independent, la Comissió Nacional del Mercat de la Competència, que podrà exigir a la comunitat que retiri la norma i denunciar-la a l'Audiència Nacional en cas que aquesta no atengui la petició. Es calcula que hi ha 5.000 regulacions que amb aquesta llei desapareixeran.

Segons el Ministeri d'Economia, la llei simplificarà tràmits i reduirà en un 35% les càrregues administratives per la creació d'empreses. A més, el govern de l'Estat diu que permetrà augmentar la competitivitat un 1,23%, la qual cosa, segons els seus càlculs, tindrà un impacte en el PIB de 1.500 milions d'euros l'any durant una dècada.

Fonts governamentals també expliquen que l'executiu s'ha pres uns quants mesos per redactar la llei amb molta cura per assegurar-se que els recursos al Tribunal Constitucional que ja donen per fet que presentaran diverses comunitats no tirin endavant.

L'executiu constituirà també avui el comitè d'experts encarregat de redactar una proposta de reforma fiscal.

http://www.324.cat/noticia/2146296/politica/El-govern-espanyol-podra-suspendre-les-lleis-autonomiques-que-topin-amb-la-unitat-de-mercat