dimecres, 24 de juliol del 2013

Barcelona se suma al Pacte Nacional Pel Dret a Decidir

dret a decidir

PSC i PP es queden sols votant contra l'adhesió. "Qui gestionarà la fractura social?", es pregunta el socialista Gabriel Colomé. Jordi Martí evita parlar


Mar Sabé


El regidor d'ERC Jordi Portabella i l'alcalde Xavier Trias
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui l’adhesió de la capital catalana al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, amb la qual cosa aquest acord pren una embranzida definitiva. A proposta de Jordi Portabella, líder municipal d’ERC, la proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de CiU, els republicans i ICV-EUiA.

El PSC i el PP s'han quedat sols en contra de l'adhesió, i han exposat arguments similars. Gabriel Colomé, del grup municipal del PSC, ha assegurat que “el PSC està a favor del dret a decidir però volem una consulta pactada amb el govern espanyol”. “Qui gestionarà la fractura social?”, s’ha arribat a preguntar, acostant-se molt a les declaracions que ha fet el líder municipal popular, Alberto Fernández Diaz, qui ha instat l’alcalde a “donar explicacions perquè no pot garantir que aquesta proposta no dividirà els barcelonins”. En el debat no hi ha participat el líder municipal del PSC, Jordi Martí, que fa poques setmanes havia criticat que el PSC no se sumés al Pacte Nacional al Parlament.


El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha precisat que l'adhesió al pacte nacional no és una declaració a favor de la independència sinó a favor de "la radicalitat democràtica". “Barcelona vol ser partícep del procés de l’exercici del dret a decidir amb neutralitat, sense estridències”, ha afegit. Portabella ha agraït els vots favorables a la proposta i ha recriminat al PSC i al PP que “no saben llegir”, perquè “els seus temors no s’expressen en el text de la proposició”.