dimarts, 25 de juny del 2013

Un nou escàndol del rei espanyol: ara es nega a pagar impostos per dos Ferrari

Un nou escàndol esquitxa Juan Carlos I de Borbó. Ara des de l'Agència Tributària s'hi han obert dos expedients d'impagament a Hisenda per la importació de dos vehicles marca Ferrari procedents dels Emirats Àrabs Units. 

24/06/2013 Política   

"Cau merda sobre el rei": els borbons, implicats i desprestigiats. Ara amb un nou escàndol
Aquests cotxes Ferrari eren  obsequis entregats al rei espanyol, després de la visita a Abu Dhabi amb la princesa Corina.

Per aquest motiu es va obrir un expedient fiscal, ja el desembre de 2011, consistent en una declaració tributària complementària i una altra de requeriment de pagament per via executiva. Però aquest cobrament fiscal encara no s'ha realitzat, ja que la Casa Reial espanyola es nega a complir amb el pagament a Hisenda.

Regals dels Emirats sense filtres i amb exempció reial
Mohammad bin Raixid al-Maktum, xeic i primer ministre dels Emirats Àrabs aleshores, va enviar des d'Abu Dhabi els ferraris, amb un valor de mercat de 500.000 euros.

Segons han recordat diversos mitjans que s'han referit a la notícia, la legislació tributària espanyola obliga els receptors d'aquest tipus de regals adeclararlas al IPRF i abonar a Hisenda l'impost corresponent per la importació del vehicle. Tot apunta que en el moment de fer el "regal" el xeic Mohammad bin Raixid al-Maktum es va negar a abonar aquest impost i va al·legar que havia de ser la Casa Reial espanyola qui realitzés aquest impost, atès que era l'única quantitat que havia de satisfer pel costós enviament. Davant d'això Casa Reial no va admetre tal obligació, i va argumentar que els ferraris eren de "Patrimoni Nacional" i va donar "ordres perquè es retiressin sense pagar de la zona de duanes de l'aeroport de Barajas (Madrid)."


Aquesta gestió d'exempció per al monarca va causar aleshores estranyesa entre els treballadors de Barajas, que no s'explicaven com va poder Casa Reial retirar els dos ferraris de la duana sense satisfer els impostos. 

Aquesta dada, la retirada dels dos Ferrari sense pagar impostos, està contrastada perquè almenys dos grups parlamentaris posseeixen una còpia de la declaració fiscal complementària sobre aquesta qüestió, així com la reclamació del pagament per la via executiva.

Absència de crítica al parlament espanyol i nova burla reial

Aquesta documentació del "Cas dels Ferrari" ha estat pública i accessible als electes del Parlament espanyol. Així i tot, cap grup parlamentari dels que componen les dues cambres espanyols (PP, PSOE, IU, CiU, PNB, UPyD) va demanar cap explicació quan va esclatar l'escàndol fa pocs mesosl.
Izquierda Unida (IU) va ser l'únic partit que es va limitar a fer una vaga i benigna pregunta per escrit, que no obligava a cap explicació oral o compareixença parlamentària. La Casa Reial, a través del Ministeri de la Presidència, va respondre a la pregunta parlamentària d'IU amb vaguetats i fins amb algun comentari sarcàstic, davant del qual els grups parlamentaris ni tan sols han realitzat una queixa.