divendres, 7 de juny del 2013

‘The Guardian’ acusa el PP de manipular la història de forma “intolerant i perillosa”

Memòria històrica

 El diari britànic qüestiona que Madrid retiri un monument als brigadistes internacionals mentre es projecta al món “com una ciutat oberta”
 
Manel Bosch
 
Imatge del dictador Francisco Franco, encara avui homenatjat a Madrid
El diari britànic ‘The Guardian’ ha carregat amb contundència contra la gestió que el govern municipal de Madrid, liderat pel Partit Popular, fa de la memòria històrica. El rotatiu, en un article de David Mathieson titulat ‘El perillós intent de Madrid de distorsionar la història de la Guerra Civil espanyola’, s’exclama perquè la ciutat ret honors a les tropes i militars feixistes mentre, en canvi, el seu consistori fa mans i mànigues per enderrocar un monument d’homenatge als brigadistes internacionals. Per això adverteix de la deriva “intolerant i perillosa” de l’Ajuntament de la ciutat, i emfatitza que es contradiu amb la projecció que vol donar al món “de ciutat oberta”.

El text cita els arguments de base legal que l’executiu municipal està fent servir per esborrar l’espai públic, però recorda que altres monuments commemoratius (com el memorial de l’11-M) s’han erigit sense necessitat dels mateixos permisos. Per això l’autor sosté que el PP “no està preparat ni tan sols per tolerar la seva existència”.

L’article subratlla que “explicar el passat per modelar el futur” és un precepte bàsic de qualsevol “procés polític madur”. En aquest sentit recorda com altres països han afrontat els aspectes menys amables de la seva història, i cita el Museu de l’Esclavatge a Liverpool com un exemple d’aquesta pràctica.

“A Madrid, en canvi, no hi ha ni un sol punt d’informació que procuri explicar la història de la Guerra Civil”. “L’administració del PP és incapaç de gestionar la diversitat de visions sobre el passat i prefereix tancar amb pany i clau qualsevol possible discussió”, sentencia.