dilluns, 24 de juny del 2013

"Prohibir un referèndum denota tenir por de la població"

El catedràtic en ciències polítiques Pawel Karolewski creu que la UE no expulsaria Catalunya encara que declarés una independència unilateral


El catedràtic en ciències polítiques del Centre Willy Brand per a Estudis Alemanys i Europeus de la Universitat de Wroclaw, Pawel Karolewski, defensa que Catalunya pugui celebrar un referèndum d'independència i no comprèn la voluntat de l'estat espanyol de no permetre la consulta. "Els referèndums no haurien d'estar prohibits, perquè significa que tens por de la teva pròpia població. No és una bona idea en democràcia, on el poder ve de la gent", argumenta en una entrevista a l'ACN. Karolewski, expert en nacionalismes, es mostra convençut que la Unió Europea és massa "pragmàtica" com per acabar expulsant Catalunya, encara que declarés la independència de forma unilateral.  
El catedràtic en ciències polítiques del Centre Willy Brand per a Estudis Alemanys i Europeus de la Universitat de Wroclaw, Pawel Karolewski.
© @acn
"En democràcia, els referèndums "tenen sentit" fins i tot "quan es tracta de temes controvertits"

Això sí: "Han d'estar ben preparats i la gent ha d'estar ben informada sobre la qüestió i les seves conseqüències". Amb tot, assenyala que si la majoria després d'una consulta no és clara, hi ha "riscos" als quals cal fer front: "Si hi ha un referèndum d'independència i el 67% vota a favor, el resultat és clar. Però si només diu sí el 51% la situació és arriscada perquè has d'integrar a la societat el 49% restant". Qui hauria de participar a la consulta? Només la població de Catalunya i no la de la resta d'Espanya, troba evident Karolewski, ja que així "tindries una situació molt clara del que vol la majoria i la minoria" del territori.


La independència de Catalunya "no està connectada a cap perill"

En el sentit que, si es concreta, serà de forma "pacífica". "No és com el nacionalisme revolucionari del segle XIX, és quelcom diferent", diu. Karolewski tampoc creu que l'estat espanyol usi la força en el conflicte. "Hi ha aquesta amenaça que l'exèrcit espanyol, com preveu la Constitució espanyola, pugui defensar la integritat territorial. Però no puc imaginar les tropes espanyoles a Catalunya, perquè això pot fer més mal a Espanya que a Catalunya, sobretot en el context de la Unió Europea. No ho puc imaginar", apunta. "Espanya hi té molt a perdre", hi afegeix.

Improbable que una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea

Karolewski assenyala que la UE actua sobre la base del pragmatisme i fer fora Catalunya, en canvi, "no interessa ningú". "Pots trobar molts arguments en el sentit que Catalunya ja és part de la Unió Europea com a part d'Espanya i podria quedar-se a la UE sense tornar a demanar ser-ne membre, perquè ja n'és part. Crec que aquest podria ser el posicionament de la UE perquè és pragmàtica. Si Catalunya hagués de tornar a demanar l'ingrés, Espanya podria bloquejar-ho, però cap altre estat excepte Espanya té interès en fer-ho", diu.