divendres, 14 de juny del 2013

Margallo amenaça: "L’acció exterior d’Espanya ha de ser una orquestra, sense solistes desafinant"

El ministre d’Exteriors es mostra convençut que "tots entendran que actuar junts és bo per a tots, per l’Estat i per les comunitats, que també són Estat"

 

Nerea Rodríguez
 
 
MalPallo
El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha avisat avui que cal que “l’acció exterior d’Espanya sigui una orquestra, i no solistes desafinats sense partitura”, en clara referència a Catalunya. En aquest sentit, ha criticat que “hi ha molts subjectes que actuen com a solistes, com les comunitats autònomes” i ha demanat “actuar en benefici dels interessos d’Espanya”.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Margallo ha parlat sobre l’aprovació d’avui del projecte de llei d’acció exterior, i que ara començarà la seva tramitació parlamentària. El ministre ha assenyalat que “el canvi és tant radical i revolucionari que necessita la cooperació de tothom, i també de les comunitats autònomes”. “No és un projecte del Govern, és de país i de nació”, ha etzibat.

El ministre també ha volgut deixar molt clar que “el projecte de Llei és absolutament constitucional”. Així, ha explicat que les comunitats hauran d’explicar quins són els motius de la política exterior quan facin un viatge, així com avisar al ministeri d’Assumptes Exteriors, “perquè tinguin a la seva disposició la representació d’Espanya com es mereixen”.

A més, sobre la creació d’oficines de les comunitats autònomes a l’exterior, Margallo ha sostingut que caldrà també que informin als serveis del ministeri d’Assumptes Exteriors, “per veure si hi ha possibilitats més barates i eficients”. En aquesta línia, ha proposat que “s’instal•lin a les d’Espanya i així estalviaran diners i els podran invertir en ambulatoris”. Si no ho accepten, ha amenaçat Margallo, “serà publicat perquè tots els ciutadans ho sàpiguen”.

El ministre finalment s’ha mostrat convençut que “segur que tots entendran que actuar junts és bo per a tots, per l’Estat i per les comunitats autònomes, que també són Estat”.

Sáenz de Santamaría: “El concert basc i navarrès és un assumpte resolt”

Per la seva banda, la portaveu del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost avui a les declaracions del líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, qui ha demanat que s’eliminin aquests “privilegis” econòmics.

Així, Sáenz de Santamaría ha deixat molt clar que aquest “és un assumpte resolt per la Constitució”. “La proposta de Navarro és inconstitucional”, ha sentenciat.