dimecres, 5 de juny del 2013

L'arbitratge avala tots els candidats a l'ANC i «renya» el Secretariat

El laude arbitral apunta que mantenir les impugnacions seria "poc democràtic" i toca el crostó la direcció de l'Assemblea per no donar la "tota la informació necessària"

 

Un moment d'una de les votacions a la darrera Assemblea. Foto: QS/ND


La crisi oberta a l'Assemblea Nacional Catalana arran de les impugnacions que van obligar a suspendre les eleccions al Secretariat Nacional el passat 11 de maig i posposar-les pel proper 8 de juny, estaria en vies de solució, com a mínim, formalment. Així es desprèn del Laude Arbitral, al que ha tingut accés Nació Digital , i al que les parts es van sotmetre per intentar solucionar el conflicte sorgit entre un grup de socis i l'òrgan de direcció de l'ANC.

Comptat i debatut, la resolució arbitral avala totes les candidatures, "renya" el Secretariat Nacional per la seva gestió de la informació i recomana a la Junta Electoral desestimar totes les impugnacions a les candidatures.

Onze folis de laude

De fet, l'Àrbitre resol en onze folis, el conflicte obert per l'auditoria econòmica de la I assemblea, pel caòtic sistema d'avaluació d'esmenes que va desbordar la comissió que havia d'endreçar-les abans de la segona assemblea i que va obligar a fer-ne una de territorialitzada i les candidatures impugnades.

Precisament, és la crisi de les candidatures a l'òrgan de direcció impugnades perquè els seus integrants es trobaven en ple procés d'expedient sancionador, la que l'Àrbitre tanca sense manies. "Cal desestimar per la Junta Electoral les impugnacions de les candidatures presentades pel Secretariat Nacional a les eleccions previstes pel proper 8 de juny de 2013, respecte els candidats afectats per expedients sancionadors", conclou l'àrbitre. Així mateix, insta a la Junta Electoral a avalar-les totes, recomanació que ja s'ha dut a terme.

Estirada d'orelles al SN

Ara bé, el Laude no s'està d'estirar les orelles al Secretariat Nacional per les seves decisions informatives. "Tot sembla indicar que no tots els electors tenen la informació necessària sobre els acords presos en les darreres sessions plenàries del Secretariat Nacional", escriu l'àrbitre per afegir que això "contravé un dels drets bàsics que ha de tenir qualsevol associat". "No és admissible que els membres del Secretariat Nacional, que són els representants electes de l'Assemblea de l'ANC, disposin d'una informació determinada que, pel que sembla, no tenen els restants electors, no existint cap argument que justifiqui aquesta situació", sentencia el laude. "Tot indica que no s'està respectant el dret a l'informació", afegeix.

http://www.naciodigital.cat/noticia/55649/arbitratge/avala/tots/candidats/anc/renya/secretariat