divendres, 21 de juny del 2013

Espanya engega la recentralització en ple procés sobiranista català

Recentralització

Sáenz de Santamaría detalla el buidat de competències, que inclou incorporar les oficines autonòmiques a la 'Marca España'


Nerea Rodríguez
La vicepresidenta del Govern recentralitzador espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda i desadministracions Públiques, Cristóbal Montoro
L’Estat espanyol torna a l’afany recentralitzador, i ho fa precisament en ple procés sobiranista. Així es desprèn de l’informe de les administracions públiques que avui ha aprovat el Consell de Ministres, una iniciativa que no té precedents des de la LOAPA que van pactar el PSOE i la UCD després de l'intent de cop d'Estat del 1981.

L’informe ha estat presentat en roda de premsa per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaria, i el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, amb l’objectiu de fer “una administració més eficient, propera i transparent”, segons ha explicat la vicepresidenta espanyola.

Aquesta reforma busca, entre d’altres coses, eliminar duplicitats amb les comunitats autònomes, el que Sáenz de Santamaría ha qualificat com “una nova filosofia de la cooperació i la col·laboració”. “Cal planificar junts”, ha recalcat, i ha assegurat que “som un Estat molt descentralitzat, però cal fer polítiques de país tots junts”. Entre els ens que el Govern espanyol vol eliminar es troben el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Centre d’Estudis d’Opinió, l’Institut Català de l’Energia, les oficines catalanes a l’exterior i l’Agència Catalana de Consum.

Entre el buidat de competències es troba la “integració de les oficines exteriors de les comunitats autònomes a les oficines de la ‘marca Espanya’”, ha explicat la vicepresidenta, i ha afirmat que aquesta “és la més coneguda i potent”.

Segons la vicepresidenta, aquesta reforma de les administracions suposarà un estalvi de 37.700 milions d’euros, així com que per cada euro que estalviarà l’administració se li estalviaran, en costos d’oportunitat, dos euros al ciutadà.