dimecres, 12 de juny del 2013

El Constitucional alemany fa recular Merkel davant Draghi

La posició dels jutges de Karlsruhe provoca que Berlín opti per retirar les crítiques al programa de compra de deute del BCE

L'alt tribunal creu que la proposta del regulador és equilibrada i no excedeix les seves competències

12/06/13 02:00 - Berlín - Gemma C. Serra



Els membres del Tribunal Constitucional alemany, en l'obertura de la sessió d'ahir Foto: RALF STOCKHOFF / REUTERS.
El Tribunal Constitucional alemany va aconseguir el seu primer miracle, aparentment sense gaires
esforços. De cop, el govern de la cancellera Angela Merkel no veu problemes al programa de compra de deute massiu promès pel president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, el setembre passat, quan va dir que l'entitat faria “tot el que calgués”, mentre els mercats escanyaven els bons dels països “amb problemes”.

El programa de compra de deute és equilibrat i no excedeix les competències del BCE, va dir ahir el ministre de Finances de Merkel, Wolfgang Schäuble. Esperar que el govern alemany es posés del costat del col·lectiu de demandants –37.000 signants– que volen tombar el programa de Draghi era impensable. Entre altres coses, perquè a pocs mesos de les eleccions generals, en què Merkel aspira a la reelecció, fer el paper de tallacaps del BCE no l'afavoreix. I, d'altra banda, perquè el mer anunci de Draghi va provocar que s'aturessin les pressions sobre el deute sobirà. De manera que tampoc no ha calgut recórrer a aquest mecanisme.

Així, la primera sessió de la vista oral al Constitucional de Karlsruhe va ser una mena de bassa d'oli en què, tret dels querellants, ningú no volia tirar la pedra contra el sostre, ara que s'aguanta.
El col·lectiu de demandats pot continuar insistint que el programa de Draghi excedeix el mandat del BCE i entra en les competències nacionals.

És dubtós –diuen els experts– que els jutges de Karlsruhe els donin la raó. Fins ara, totes les demandes relacionades amb els rescats i les mesures per la crisi han quedat en no res o amb sentències simbòliques, en què s'ha donat la raó parcialment als qui protestaven, però sense efectes concrets sobre les decisions preses.

En aquest cas, és possible fins i tot que es declarin incompetents en la qüestió, perquè el famós programa Outright Monetary Transactions, conegut com OMT, només està perfilat, no definit. En el cas del programa de Draghi, les mesures tan sols es van anunciar.

Temps de reflexió
S'espera que l'alt tribunal celebri avui una segona sessió i després es prengui un temps indeterminat de reflexió. Tanmateix, a Alemanya no s'espera cap decisió abans de les eleccions, el 22 de setembre. Si més no en aquest aspecte, Merkel s'ha sortit amb la seva: Karlsruhe no li embolicarà la campanya.

LA DATA


22.09.13
Les eleccions federals a Alemanya
són un punt d'inflexió per a Merkel, que busca el seu tercer mandat.

L'àngel bo contra el dimoni


La primera tanda de la vista oral de Karlsruhe s'entreveia com una confrontació entre dos alemanys: un advocat defensor, Jörg Asmussen –per part del BCE–, i un fiscal acusador, Jens Weidmann –per part del Bundesbank–. El primer hi actuava com a expert de l'entitat de Mario Draghi, que va declinar anar-hi ell mateix amb l'argument que Asmussen coneix millor les regles del joc del Constitucional del seu país. El segon hi era com a expert de la part crítica, el col·lectiu de demandants. A falta de perspectives de sentència fins d'aquí a uns quants mesos, l'acarament entre l'àngel bo de Draghi i el petit dimoni de Merkel –Weidmann, a més, és exassessor de la cancellera– centrava l'atenció mediàtica alemanya. L'àngel bo va ser diplomàtic i va afirmar que el programa il·limitat del BCE tindrà, de facto, els seus límits, mentre el petit dimoni insistia en la doctrina del Bundesbank: la política monetària no pot substituir l'àmbit polític. Continuarà.
Darrera actualització ( Dimecres, 12 de juny del 2013 02:00 )
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/654081-el-constitucional-alemany-fa-recular-merkel-davant-draghi.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui