dijous, 30 de maig del 2013

L'editor del Financial Times: 'Ningú no pot prohibir una consulta'

David Gardner adverteix que si Madrid no s'avé a negociar, l'estat espanyol 'entrarà en una crisi constitucional'

 

Foto: Paula Mateu / ACN
'Cal buscar bé les vies polítiques i legals perquè un poble expressi de forma democràtica la seva voluntat'. Així de clar s'expressa el periodista del Financial Times David Gardner, que ha defensat el dret a decidir de Catalunya en una entrevista a l'ACN. Coneixedor de les relacions entre Catalunya i Espanya, Gardner assenyala que 'ningú no pot prohibir una consulta' i que és necessari acordar-la. No creu que Catalunya arribi a ser independent a curt termini i subratlla que un dels principals problemes entre Catalunya i Espanya és la manca de voluntat de negociació per part del govern espanyol. 'O es negocia o s'entrarà en una crisi constitucional', adverteix.
Entre finals dels anys 70 i principis dels 80, Gardner va ser corresponsal del 'Financial Times' a l'estat espanyol i va viure a Barcelona, Madrid i el País Basc. Des d'aleshores, ha viatjat en diverses ocasions a Espanya per feina i l'any passat va tornar a Catalunya i va escriure diversos articles al rotatiu anglès sobre el país.

El periodista va viure la transició espanyola en la primera línia informativa. 'Totes les transicions són incompletes, són tan difícils que impliquen compromisos que no satisfan totes les parts', reflexiona. En el cas espanyol, no comprèn per quin motiu la constitució es va plantejar com quelcom 'irreformable' i veu en aquest fet part de l'arrel dels problemes entre Catalunya i Espanya. Caldria canviar la Constitució? "Per què no?", respon. 'Hi ha moltes veus de tot l'espectre polític a Espanya' que plantegen la revisió de la carta magna, diu.

El cafè per a tothom, part del problema

Una altra part del problema cal buscar-la en la fórmula del "cafè per a tothom". Gardner assenyala que es veia a venir que, en un moment de crisi financera com l'actual, acabarien sorgint "problemes fiscals molt greus". "Hi ha una insatisfacció a Catalunya i el País Basc, les dues regions per les quals va ser creat el sistema autonòmic. Caldria tornar a examinar el model", assevera.

L'editor d'internacional assegura que si el govern espanyol ha tancat la porta a negociar el pacte fiscal, no és per motius econòmics. És doncs per manca de voluntat política? "Fins que no demostrin el contrari, aparentment sí", respon. "Hi hauria d'haver encara marge de negociació en aquest tema", hi afegeix.

Gardner no creu que Catalunya acabi tirant endavant una declaració unilateral d'independència a curt termini. "És un procés que va per llarg (...) El que veig ara és un estira i arronsa", diu el periodista, qui aposta per un major federalisme i "buscar la manera d'acomodar" les aspiracions catalanes dins d'un "estat plurinacional".

"Cap veu seriosa" al Regne Unit ha negat el referèndum escocès

El periodista britànic es mostra a favor que els catalans puguin decidir el seu futur i comprèn que alguns sectors no tinguin clar si els que haurien de votar són només els catalans o bé tots els ciutadans de l'estat espanyol. Gardner es mostra sorprès per la negativa de l'estat espanyol de permetre la consulta: "Gairebé tot l'establishment britànic està en contra de la independència d'Escòcia. Però cap persona seriosa ha aixecat la veu per dir: vostès no poden votar", compara.

Amb tot, el professional de la informació creu que el referèndum d'Escòcia, que es farà el 18 de setembre del 2014, tindrà com a resultat un 'no' a la independència, si bé pot obrir la porta a una "renegociació dels termes de la unió" entre Escòcia i el Regne Unit.

Els clams independentistes catalans han agafat el món "per sorpresa"

Garnder, que ara viu a Beirut però ha passat anys en diversos punts del planeta com a corresponsal del 'Financial Times', assenyala que a l'exterior no es comprèn "del tot" la voluntat d'independència de Catalunya perquè no hi va haver inputs mediàtics en aquest sentit fins l'any passat. Els clams independentistes catalans "van agafar tothom per sorpresa". Garnder creu que els mitjans internacionals s'han centrat molt en el pacte fiscal i les relacions econòmiques de Catalunya i Espanya, i assenyala que el problema va molt més enllà que això.

David Gardner i el Col·lectiu Emma reben els premis Ernest Udina

El periodista del 'Financial Times' David Gardner ha fet aquest dijous l'entrevista amb l'ACN abans de rebre el vuitè premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, en un acte que ha tingut lloc a l'Aula Europa, la seu de les institucions europees a Barcelona. L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya ha valorat que la trajectòria de Gardner el converteix en un referent de "professionalitat, independència, compromís i esperit europeista" per als periodistes europeus.

D'altra banda, la menció honorífica del guardó ha estat per al Col·lectiu Emma. El jurat reconeix que el grup -format per una vintena de voluntaris- fa una tasca d'ajut als periodistes de tot el món a "afinar el punt de vista de la informació que surt sobre Catalunya en els mitjans de comunicació internacionals, des d'una posició europeista".

Fins ara han rebut aquest guardó les personalitats següents: Jaume Arias, Margarita Rivière, l'Agence Europe -en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz i, enguany, David Gardner. La menció honorífica del premi es va lliurar per primera vegada l'any passat i la va rebre el periodista francès André Fontaine (1921-2013), que va ser director del diari francès 'Le Monde' i cap d'internacional quan el diari va publicar, fa 50 anys, les polèmiques declaracions de l'Abat Escarré que van representar una dura crítica al franquisme.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4120155/20130530/leditor-financial-times-ningu-pot-prohibir-consulta.html