divendres, 24 de maig del 2013

La CE reclama una “reacció clara” contra la “propaganda” ultra després de l'homenatge a la División Azul

Brussel·les evita censurar Llanos de Luna però exigeix que els governants s'oposin als radicals “amb totes les eines possibles”

CiU, ERC i ICV han presentat una pregunta parlamentària sobre l'acte presidit per la delegada del govern espanyol a Catalunya

24/05/13 08:20 - brussel·les - ACN

María de los Llanos de Luna Foto: ACN.
La Comissió Europea reclama una “reacció clara” dels governants per “contrarestar la retòrica i la propaganda” dels grups radicals. Després de l'homenatge a la División Azul de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i en resposta a preguntes de l'ACN, el portaveu d'Interior de l'executiu comunitari, Michele Cercone, ha recordat que els estats membres han d'utilitzar “totes les eines possibles” per combatre els ultres. “Cal garantir que els missatges que els radicals envien són filtrats i comparats amb la realitat, amb fets i dades”, defensa Cercone, que evita censurar directament el cas específic de Llanos de Luna.

“Necessitem que els líders europeus parlin i s'oposin a aquests fenòmens amb totes les eines i les possibilitats que tenen a la seva disposició”, ha explicat Cercone en referència a la creixent aparició de grups de tendència feixista a Europa, o a la celebració de manifestacions d'extrema dreta com les dels nostàlgics del franquisme. El portaveu ha demanat “lideratge polític” i que els governants parlin “amb la veu alta” contra els extremistes.

Cercone ha explicat que la Unió Europea reconeix “la llibertat d'expressió” i la resta de drets fonamentals, com el de la protecció de les minories, però que “correspon als estats garantir que es respecten”. Remarcant que la Comissió no pot interferir en un afer intern com el de Llanos de Luna, des de Brussel·les es limiten a defensar els seus missatges generals sobre el respecte democràtic i la lluita contra els radicals.

El portaveu d'Interior admet que “no hi ha una solució fàcil” i que Europa “preocupa” el creixement dels moviments extremistes. “Des del final de la Segona Guerra Mundial que no vèiem tants grups extremistes, xenòfobs, partits populistes, que algunes vegades fins i tot tenen presència als parlaments nacionals”, ha destacat Cercone. Segons ell, la UE té un repte però la prohibició dels radicals “no és la manera apropiada” no és la manera de combatre'l. “El més important és tenir un lideratge polític per contrarestar el seu missatge”, ha reiterat.

Precisament els eurodiputats catalans van enviar aquest dimecres una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre el cas de Llanos de Luna. Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (del BNG, en representació d'ERC) van denunciar la participació de la delegada del govern espanyol en un homenatge a la Divisón Azul perquè consideren que “contradiu els principis de la Unió Europea” i calen “mesures per depurar responsabilitats”. El portaveu Michele Cercone ha evitat valorar la possible resposta a la carta perquè, segons ha dit, no coneix “els detalls” del cas.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/648573-la-ce-reclama-una-reaccio-clara-contra-la-retorica-ultra-despres-de-lhomenatge-a-la-division-azul.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui