dijous, 16 de maig del 2013

Els dinou passos cap a la independència, segons el Consell Assessor per a la Transició

El govern català disposarà el juliol de les recomanacions sobre com i quan fer la consulta

 

El govern català disposarà a final del mes de juliol d'un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional amb les recomanacions sobre com fer la consulta, quan fer-la i quina pregunta formular. Així ho ha anunciat avui el president d'aquest organisme, Carles Viver Pi-Sunyer, en l'exposició de la tasca que farà el consell durant els mesos vinents: elaborarà dinou informes, la majoria dels quals sobre els passos que caldria fer per a avançar cap a l'estat català independent.

El primer informe serà sobre el moment de convocar la consulta i la manera de fer-ho. Pi-Sunyer ha deixat oberta la possibilitat que hi hagi més d'una pregunta, és a dir, que siguin dues o fins i tot tres, 'en forma d'arbre'. 'Analitzarem també les garanties que ha de tenir la consulta i els possibles resultats i les conseqüències que tindria. I quina pot ser la reacció de l'estat', ha explicat. I, a més de fer l'anàlisi jurídica de les diferents opcions per a convocar-la, també ha deixat clar que s'examinarien 'les vies alternatives, més polítiques, per poder-la fer.'

Els altres divuit informes es lliuraran, la majoria, a final d'any, entre l'octubre i el desembre, i els restants en el primer trimestre del 2014. Seran informes que analitzaran les decisions fonamentals que s'hauran de prendre preveient que la consulta porti a la constitució d'un estat independent. 'Ajudem a analitzar les estructures previstes per al supòsit de resultat favorable a l'estat independent', ha dit Pi-Sunyer, que no ha tancat pas la porta al fet que el Consell analitzi fórmules d'estat federal o confederal.

Aquests són els dinou informes que preveu elaborar el Consell:

1. La via per a la convocatòria de la consulta

2. Les relacions del nou estat amb la UE. Estaria dins o fora? Si en quedés fora, com podria tornar a entrar? Què passaria amb Schengen i l'Espai Econòmic Europeu?

3. Les relacions amb la comunitat internacional, des de l'ONU fins a la UNESCO, passant per organitzacions internacionals i analitzant què passaria amb els tractats que té signats Espanya.

4. Les relacions futures amb l'estat espanyol. 'El nou estat hauria de tenir estretíssimes relacions amb l'estat espanyol', ha dit Pi-Sunyer.

5. La successió de les normes jurídiques. 'El primer dia amb el nou estat ens trobaríem que l'ordenament jurídic podia tenir llacunes', observa Pi-Sunyer. 'No tindríem codi penal, llei d'enjudiciament criminal… Ho hem de preveure, això. Què fem amb el codi penal? S'hauran d'idear fórmules de remissions a altres legislacions. I els contractes amb l'estat.'

6. Com cal fer el procés constituent. Cal tenir una constitució. 'Potser una idea seria fer una constitució provisional, no intentar fer la constitució catalana de seguida, la primera setmana', diu el president del Consell, que considera que hi hauria d'haver recollits de seguida els drets fonamentals, amb remissions a l'estatut del 2005 i s'haurien d'incorporar decisions importants, com la nacionalitat doble o per exemple el reconeixement de llengües.

7. El poder judicial a Catalunya. Diu Pi-Sunyer: 'Quants jutges tindrem, i quants secretaris de justícia? Cal assegurar que es podrà administrar la justícia des de la primera setmana. Què fem amb els processos pendents en tribunals d'àmbit espanyol. Què fem amb  l'execució de sentències des d'aquests tribunals. Caldrà un òrgan de govern del poder judicial.'

8. Informe sobre seguretat interna i internacional.

9. Les administracions sectorials, com l'adminstració electoral.

10. I temes econòmics, com hisenda de l'estat propi, com recaptar impostos, tributs,

11. La definició de l'agència tributària catalana.

12. Les institucions financeres, com el banc central, i el manteniment de l'euro.

13. Les agències i organismes reguladors que hi haurà d'haver, alguns dels quals exigeix la UE.

14. Els repartiment d'actius i passius que hi hauria d'haver entre la Generalitat i l'estat, inclòs el deute.

15. Els efectes de l'estat propi en les relacions comercials entre Espanya i Catalunya.

16. El funcionament de la seguretat social catalana.

17. Com assegurar l'abastiment d'energia i de recursos hidràulics des del primer moment de la independència.

18. La definició de l'espai de telecomunicacions.

19. La internacionalització del procés.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4115785/20130516/dinou-passos-cap-independencia-consell-assessor-transicio.html

1 comentari :

Rosa Mary ha dit...

Que vol dir aquest punt, a veure si ens volen enredar? : Ajudem a analitzar les estructures previstes per al supòsit de resultat favorable a l'estat independent', ha dit Pi-Sunyer, que no ha tancat pas la porta al fet que el Consell analitzi fórmules d'estat federal o confederal.

A mes si van igual de rapid en fer els 19 punts igual que la data de consulta no se que anyn volen ser independents ...