dijous, 25 d’abril del 2013

Wert veta una professora sobiranista a la Universitat Georgetown

Clara Ponsatí de la Càtedra Príncep d’Astúries va fer declaracions a Al-Jazira a favor de la independència de Catalunya

 

Maria Coll
Clara Ponsatí en el vídeo de Catdem sobre espoli fiscal.
El govern espanyol ha decidit no renovar l’economista Clara Ponsatí de la Càtedra Príncep d’Astúries de la Universitat de Georgetown de Washington després que en un vídeo es pronunciés a favor de la independència de Catalunya i denunciés l’espoli fiscal que pateix el país. “Les meves petites intervencions als mitjans han tingut aquesta conseqüència i si el procés d’independència de Catalunya no hagués agafat tanta volada la meva feina no s’hauria posat en dubte”, ha assegurat en declaracions a Rac1.

Quan Ponsatí diu “petites intervencions” es refereix a declaracions com aquestes: "El govern espanyol rebutja publicar les balances fiscals. Només el 2008, després de molta pressió, van publicar algunes dades. Es va confirmar que el dèficit fiscal de Catalunya, acumulat des del 1986, era de més de 200.000 milions d'euros. Així, s'entén per què aquesta informació s'havia mantingut en secret", paraules que formen part del vídeo Stop l'espoli, de la Fundació CatDem (la de CDC), opinió que va reproduir al setembre en una entrevista a la cadena Al-Jazira.

Ponsatí ha assegurat que, malgrat les seves idees sobiranistes, ella tenia clar que “la càtedra és un servei per a Espanya” i que “estava disposada a fer activitats” en aquest sentit, i, per això, ha lamentat no ha haver rebut cap explicació directe sobre els motius de no haver estat renovada. De fet, parla directament de “represàlies” i “censura” per part del ministeri d’Educació i de la Fundació Endesa, que sustenta econòmica la càtedra.

Fins i tot, el supervisor d’aquesta i director del centre d'estudis europeus de la prestigiosa universitat nord-americana, Jeff Anderson, en declaracions a TV3, ha donat suport a l’economista catalana: “l’ambaixador espanyol a Washington em va deixar clar que no estava d’acord amb les opinions de la professora”, ha explicat. Aquesta és la primera vegada que una professor de la càtedra no renova, de fet, el curs que ve quedarà vacant.