dissabte, 20 d’abril del 2013

Espanya a la inòpia amb el procés sobiranista

La miopia del govern espanyol vers el significat del procés sobiranista s'incrementa per les informacions que rep dels sectors unionistes catalans


Les declaracions de representants del Govern espanyol, dels partits i opinionadors de  mitjans públics i privats espanyols mostren una desinformació important vers el significat del procés sobiranista endegat a Catalunya. En l’imaginari espanyol hi ha dos aspectes recurrents:  la possibilitat real de canviar la consulta per una millora fiscal a Catalunya i la probabilitat de que s’ajorni fins a diluir-se. En el primer cas es veu la consulta com un element de força dels catalans per aconseguir millorar el seu finançament i l’argument és que Catalunya mai en té prou i des de sempre que fa xantatge a l’Estat espanyol per esgarrapar més recursos. En la creença del molt probable ajornament intervenen elements que són abonats per actors catalans.
 
L’esperança d’Espanya és que  en el pittjor dels casos la consulta es dilatarà en el temps fins a diluir-se

En la creença que la consulta acabarà per posposar-se i es diluir-se en el temps hi ha tres elements clau: en primer lloc es dóna per fet que Unió – Duran i Lleida-, té la clara intenció d’aplaçar la consulta i el pes d'aquest en la federació fa inviable la seva realització a mig termini. En segon lloc ha calat la idea de que hi ha una autèntica divisió dins el govern Mas que la dificultarà, i en tercer lloc que es prioritzarà la sortida de la crisi i la consulta quedarà relegada.
  
Duran i La Vanguardia enganyen Espanya

El líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, amb anys d’experiència al Congrés espanyol i amb contactes i velles amistat amb actuals ministres i sectors del poder econòmic i mediàtic, és escoltat a Madrid com a informador veraç. El líder d’Unió des de fa mesos va deixant senyals del seu desacord amb el procés sobiranista que impulsa el president Mas, d’aquí el convenciment dels mitjans i del govern espanyol que Duran és un aliat i una garantia de que la consulta, en els pitjors del casos, s’alentirà. Pel que fa a la divisió dins del Govern de Mas, Duran i el Grup Godó , amb La Vanguardia al capdavant, s’encarreguen de fer la feina. Duran no hi ha setmana que no surti amb declaracions que posen dubtes i incertesa sobre la marxa del procés sobiranista i el grup godó amb editorials, portades, semàfors vermells i tertulians afins a la televisió i ràdio sembra dubtes, incertea i discrdia`, a més, tot dos abonen la idea de que a Catalunya hi ha coses més importants que la consulta i que sortir de la crisi és una prioritat, malgrat que el president Mas ha explicat molt sovint que la consulta i la sortida de la crisi formen part d’un tot indestriable.