dijous, 4 d’abril del 2013

ERC empeny Mas cap al PSC ( La Puta i La Ramoneta )


El rebuig de Junqueras a un pressupost amb un dèficit de l'1,5% obliga CiU a buscar alternatives








El rotund rebuig d'Oriol Junqueras a un projecte pressupostari basat en una limitació del dèficit públic de l'1,5% del PIB, des del límit actual del 0,7%, col·loca el president Mas davant la necessitat de buscar alternatives per a l'aprovació del pressupost, i l'opció més viable és el PSC.
Fonts de CiU consideren "segur" que, després de la reunió entre Mas i Rajoy el Govern de Madrid acceptarà una flexibilització del límit del dèficit quan Brussel·les, de la seva banda, hagi autoritzat una flexibilització per al conjunt de l'Estat. El nou objectiu per a Catalunya passaria de l'actual 0,7% a l'1,5% que ara rebutja Junqueras.
Mas necessita aprovar els pressupostos de l'actual exercici, perquè un fracàs en aquest punt, amb la corresponent pròrroga, suposaria un fracàs polític de gran magnitud, i escurçaria inevitablement l'actual legislatura, amb unes expectatives electorals molt negatives per a CiU.
En aquest escenari, el soci "més lògic" per aconseguir la majoria parlamentària que permetés aprovar el pressupost seria el PSC. A més, aquesta opció estaria ben vista per l'empresariat català i fins i tot pel PP i pel mateix Rajoy, perquè tant els empresaris com el PP rebutgen el pacte de CiU amb Esquerra.
De la seva banda, el PSC posa condicions, però sectors influents del partit consideren que es tractaria d'una bona oportunitat per recuperar un cert protagonisme a l'escenari polític català. A més, el seu primer secretari, Pere Navarro, neutralitzaria el sector més catalanista, que consideraria molt positiva la sociovergència. La direcció del PSOE també donaria suport a aquesta alternativa.
Finalment, les mateixes fonts de CiU assenyalen que aquesta opció podria ser "un primer pas" que permetés acords més profunds i concrets amb el Govern central, amb l'objectiu de treure les finances de la Generalitat de l'actual situació, que és molt delicada.