dimarts, 5 de març del 2013

Noticies sobre el cas del Jutge Rodriguez Sol ; direct.cat; Nació Digital ; El Punt Avui ;e-noticies ; Vilaweb .


direct.cat :


Mas: el cas Rodríguez Sol és un "escàndol monumental"

El president creu que la democràcia "no està ben fonamentada" a Espanya i avisa que la llibertat està "amenaçada"


(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest dimarts un "escàndol monumental" el que ha passat amb el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, i ha constatat que a Espanya la llibertat està "amenaçada" i la democràcia "no està ben fonamentada". "Perquè en un país on la llibertat fos respectada i la democràcia estigués ben fonamentada, aquestes coses no podrien passar, seria un enorme escàndol públic", ha opinat Mas, que s'ha queixat que hi ha "molts estaments de la societat" que consideren "normal, que és el que toca", que s'hagi forçat Rodríguez Sol a deixar el càrrec. El president ho ha dit durant l'entrega del Memorial Trias Fargas al professor Joaquim Muns.
 El fiscal en cap de Catalunya, forçat a dimitir

Martín Rodríguez Sol, ha posat aquest dimarts el seu càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que li ha acceptat. Rodríguez Sol ha presentat la renúncia a la seu de la fiscalia de Madrid en una audiència en què ha estat presenta el propi Torres-Dulce, i ha justificat la decisió per la evident "pèrdua de confiança" del seu superior després de les seves manifestacions a favor del dret a fer una consulta legal. L'expedient que Torres-Dulce tenia obert contra ell queda arxivat i considera que el relleu s'ha de fer efectiu "en un termini breu" de temps.







Nació Digital :


El fiscal general de Catalunya ha posat el càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat per les seves declaracions sobre el dret a decidir

 

El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol ha posat el càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce i aquest ha acceptat la renúncia després de comparèixer aquest dimarts a la tarda a la seu de la fiscalia, on Rodríguez Sol ha donat la seva versió de l'expedient que se li ha obert per unes declaracions que va fer sobre la consulta a Catalunya.


Rodríguez Sol ha presentat la renúncia a la seu de la fiscalia de Madrid en una audiència en què ha estat presenta el propi Torres-Dulce, i ha justificat la decisió per la evident "pèrdua de confiança" del seu superior després de les seves manifestacions a favor del dret a fer una consulta legal. L'expedient que Torres-Dulce tenia obert contra ell queda arxivat i considera que el relleu s'ha de fer efectiu "en un termini breu" de temps. Ho ha anunciat el mateix Rodríguez Sol en una compareixença davant els mitjans després d'una reunió que ha durat una hora i mitja on ha estat present el fiscal general de l'Estat i que ha transcorregut en un ambient distès.

En aquesta reunió, Rodríguez Sol ha exposat la seva versió dels fets i ha volgut deixar clar que en tot moment ha actuat amb "respecte" a l'Estatut de Catalunya i amb "lleialtat" vers el fiscal general de l'Estat. També ha agraït a Torres-Dulce la confiança que havia dipositat en ell.

En tot cas ha posat el càrrec a la seva disposició perquè "en aquesta carrera la confiança és un element fonamental" i Torres-Dulce li ha acceptat. El fiscal general de l'Estat li ha comunicat que l'efectivitat de la renúncia tindrà lloc en funció de les necessitats de la fiscalia de Catalunya.

Amb tot, segons Rodríguez Sol, "el més raonable" és que abandoni el càrrec "en un termini breu" de temps. Amb aquesta renúncia, l'expedient que hi havia obert contra ell ha quedat arxivat.

Després de la renúncia, el fiscal en cap de Catalunya ha tornat a afirmar que les seves declaracions es van fer sempre des del "respecte al marc legal" i com a "invitació als encarregats d'aplicar les lleis i crear-les a conèixer la voluntat dels ciutadans" perquè "les lleis han d'obeir al bé comú". "La línia de la meva actuació és que la llei pot i ha de ser modificada sempre pels responsables de fer-ho que són el poder legislatiu", ha dit.






El Punt Avui :


Mena creu que la reacció de Torres-Dulce amb Rodríguez Sol ha estat “anòmala i sorprenent”

Afirma que no es pot sancionar l'encara fiscal en cap de Catalunya perquè no ha comès cap infracció

Assegura que qui executarà el cessament és el govern espanyol

05/03/13 17:46 - barcelona - ACN


L'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena Foto: QUIM PUIG.

L'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena ha assegurat aquest dimarts respecte l'expedient i probable destitució de Martín Rodríguez Sol que la reacció del Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha estat “anòmala i sorprenent”. En declaracions a la Cadena Ser, Mena ha dit que per a la Fiscalia General de l'Estat el “gran pecat” de Martínez Sol ha estat parlar de “la voluntat del poble de Catalunya” i ha lamentat la situació que està travessant l'encara fiscal en cap perquè es tracta “d'un home molt prudent, molt acurat i respectuós amb les jerarquies”. Per Mena, Rodríguez Sol “no ha comès cap infracció que mereixi una sanció”.
L'exfiscal en cap ha explicat que qui acaba duent a terme la destitució, prevista en l'article 41.5 de l'estatut del Ministeri Fiscal, és el govern espanyol i que el Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, s'ha basat en aquest article perquè permet destituir-lo “per nassos” i perquè “ja no confia en ell”, i no per haver comès alguna infracció. Per Mena, Torres-Dulce no ha tingut en compte l'article 4 de l'estatut del Ministeri Fiscal, que parla sobre la missió del Ministeri Fiscal d'informar a l'opinió pública els esdeveniments que es produeixin.
“Li han preguntat el que és just que se li pregunti en un moment crucial en la història de Catalunya”, ha dit Mena, que al seu parer només ha exposat “les vies legals possibles, els vigents, futurs o imaginables” sobre la celebració d'una consulta. Per l'exfiscal en cap, Martínez Sol ha resultat ser “un senyor molt conservador però que té idees pròpies” i que creien que “no només seria lleial” sinó també “fidel”.
“L'únic guanyador de la batalla”
Mena ha arribat a assegurar que “l'únic guanyador en aquesta batalla” és el mateix Rodríguez Sol. “Si el cessen fan d'ell el que mai no hauria volgut ser: un símbol de l'autonomia del futur fiscal que tots volem; si no el cessen, els que hauran caigut seran Torres-Dulce i Gallardón”, ha justificat Mena, que ha recordat que el seu cessament l'acabaria executant el govern espanyol.
Darrera actualització ( Dimarts, 5 de març del 2013 18:38 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/625302-mena-creu-que-la-reaccio-de-torres-dulce-amb-rodriguez-sol-ha-estat-anomala-i-sorprenent.html 




e-noticies :


La primera víctima judicial del dret a decidir

Rodríguez Sol presenta la seva renúncia al fiscal general de l'Estat


El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha presentat la seva renúncia al càrrec, durant una reunió amb el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. Rodríguez Sol ha anat a Madrid per comparèixer davant el seu cap, el qual li ha acceptat la dimissió.
Rodríguez Sol ha assenyalat, a la sortida de la trobada, que "he agraït (a Torres-Dulce) la confiança que va dipositar en mi i a la vegada he posat el meu càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat".
"Entenc que en aquesta carrera i en aquesta situació la confiança és un element essencial", ha remarcat. Sobre la seva renúncia, ha afegit que "entenc que l'accepta". Rodríguez Sol, però, seguirà al càrrec fins que Torres-Dulce nomeni un nou fiscal superior per a Catalunya.
El fiscal superior de Catalunya ha presentat la seva dimissió hores després que el seu superior anunciés l'expedient per remoure'l del càrrec. Rodríguez Sol havia donat suport, aquest passat cap de setmana en una entrevista, al dret a decidir de Catalunya si és legal.






Vilaweb :

Mas, sobre el cas Rodríguez Sol: 'La llibertat està amenaçada'

 Diu que és un 'escàndol monumental'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest dimarts un "escàndol monumental" el que ha passat amb el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, i ha constatat que a Espanya la llibertat està "amenaçada" i la democràcia "no està ben fonamentada". "Perquè en un país on la llibertat fos respectada i la democràcia estigués ben fonamentada, aquestes coses no podrien passar, seria un enorme escàndol públic", ha opinat Mas, que s'ha queixat que hi ha "molts estaments de la societat" que consideren "normal, que és el que toca", que s'hagi forçat Rodríguez Sol a deixar el càrrec. El president ho ha dit durant l'entrega del Memorial Trias Fargas al professor Joaquim Muns. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest dimarts el lliurament del Memorial Ramon Trias Fargas 2010 al professor Joaquim Muns. Aquest guardó l'entrega la Fundació Llibertat i Democràcia, presidida pel convergent Jordi Xuclà.
Mas no ha pogut evitar referir-se a la renúncia del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, després que se li obrís un expedient per unes declaracions sobre la consulta. El president ha constatat que la llibertat està "amenaçada" quan un alt funcionari emet una opinió "de sentit comú" i després acaba veient-se obligat a deixar el seu càrrec.

"Quan aquestes coses passen vol dir que la llibertat està amenaçada i vol dir que la democràcia no està ben fonamentada", ha insistit Mas, que ha recordat que Rodríguez Sol no és una persona "sospitosa" de ser afiliat a cap partit i ell mateix va deixar clar que no està a favor de la independència de Catalunya. "I resulta que és automàticament fulminat. Això hauria de fer pensar molt des del punt de vista de la qualitat de la democràcia en què vivim", ha conclòs.

En un altre ordre de coses, Mas també ha comentat la reunió que ha mantingut amb el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González. El president català ha explicat amb ironia que González li ha descrit una "crònica d'una asfíxia premeditada" que pateix la seva comunitat. "A mi m'ha despertat la curiositat sentir el seu discurs sobre els greuges que pateix Madrid, i ho ha dit amb un gran convenciment", ha afegit amb un somriure sorneguer. Segons Mas, González li ha expressat que no només Catalunya està en una situació complicada.

En tot cas, el president de la Generalitat ha constatat que Catalunya es troba en una situació "d'emergència i supervivència" des de molts punts de vista i ha cridat els polítics a fer pinya per una vegada i a sumar esforços.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4091786/20130305/mas-cas-rodriguez-sol-llibertat-esta-amenacada.html