Placa d'un carrer nítidament franquista. |
Trenta-vuit anys després de la mort del dictador, fins a 165 carrers de Madrid tenen un nom vinculat directament a la Francisco Franco. Els exemples són nombrosos: des de la plaça del Caudillo, al carrer dels Caídos de la División Azul, passant pel carrer dedicat al doctor Vallejo Nájera, psiquiatre del franquisme que defensava l'existència d'un gen republicà.
D'un temps ençà, diverses associacions en defensa de la memòria històrica han demanat a l'ajuntament madrileny que substitueixi el nom d'aquests carrers, però el Partit Popular mai ha accedit. Així, en un últim intent, el Fòrum per la Memòria de la Comunitat de Madrid ha decidit tocar la fibra del govern de Botella i ha enviat un dossier al Comitè Olímpic Internacional (COI) en què proposa la substitució dels carrers dedicats a "responsables de crims contra la humanitat " per carrers que recordin a esportistes, proves o seus olímpiques.
Aquesta petició s'engloba dins la campanya Madrid olímpic és Madrid sense feixisme, que pretén transmetre el missatge que una ciutat que lluita per albergar uns Jocs Olímpics no pot homenatjar un règim feixista. Dins d'aquesta campanya, també s'inclou la recollida de signatures a la plataforma Change.org i una concentració protesta, aquest dimarts a partir de les 18.30h a la Plaça de la Vila de Madrid.
La proposta del Fòrum per la Memòria va ser portada pel PSOE a la Comissió d'Arts de l'Ajuntament de Madrid el passat dijous. Al seu torn, el PP va passar la responsabilitat al ple de l'Ajuntament, dient que no era pas una competència d'una comissió.
Després d'aquesta enèsima negativa, el Fòrum per la Memòria va traslladar la seva petició al COI en un dossier que analitza els vincles del règim franquista amb l'Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini. La petició, que va ser enviada el dijous a Lausanne (Suïssa), encara no ha tingut resposta.
http://www.naciodigital.cat/noticia/52915/madrid/2020/pretext/netejar/ciutat/franquistes
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada