dimecres, 6 de març del 2013

CiU repesca ex-alts càrrecs d'ERC per dirigir la política internacional

Albert Royo i Marti Estruch havien tinguts responsabilitats amb el tripartit


Albert Royo, a l'esquerra, i Marti Estruch

 El Govern ha 'repescat' ex-alts càrrecs vinculats a Esquerra, que ja havien tingut responsabilitats amb el tripartit, per a dirigir la política internacional de la Generalitat, en ple procés de 'transició nacional'.

Aquest és el cas d'Albert Royo, que des de mitjans de febrer és el nou secretari general de Diplocat -organisme que té la missió de "construir una diplomàcia catalana del segle XXI per reforçar la presència de Catalunya al món"- i de Martí Estruch, director del programa Eugeni Xammar, que és l'oficina de relació amb la premsa internacional.

Royo, en efecte, ha estat secretari de Cooperació Exterior i d'Afers Exteriors del Govern de Catalunya (2004-2007) amb el tripartit i de la mà d'ERC. També havia treballat prèviament a la Delegació del Govern a Brusel·les. De fet, fins i tot havia sonat com a possible candidat dels republicans a les eleccions europees del 2009.

Estruch, per la seva banda, va ser nomenat delegat del Govern a Alemanya l'any 2008. Considerat un home proper a l'exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, ha estat també responsable de Comunicació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat.

Els altres dos homes forts triats per a promoure Catalunya a nivell internacional, de cara a una possible independència, són el conseller de la Presidència, Francesc Homs i Roger Albinya, nomenat el passat mes de gener com a secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat.

Homs, com a titular del Departament de la Presidència, encapçala totes les operacions referents a 'afers exteriors', malgrat que finalment aquesta denominació no s'hagi incorporat a la nomenclatura de la conselleria, tal i com estava previst, a l'espera que s'aprovi un decret per a la reforma de l'Executiu.

Roger Albinyana (Barcelona, 1980) Economista. Màster en Història Econòmica per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha cursat el programa de lideratge Vicens Vives a ESADE, així com nombrosos cursos sobre Relacions Internacionals oferts pel Consell d’Europa, l’OTAN, l’OSCE i l’ASEF.

Militant de CDC des de 1997, el 2002 i el 2003 va formar part com a membre observador de la Convenció per al futur d’Europa que es va encarregar de la redacció del Tractat Constitucional Europeu.  Entre 2004 i 2008 va presidir la Joventut Liberal Europea. Entre 2008 i 2010 va ser director de la Fundació privada Cercle d’Estudis Sobiranistes i ha estat director del programa de suport a la Unió per la Mediterrània.

Albert Royo (Barcelona, 1977) és llicenciat en Ciències Polítiques, Màster en Anàlisi Econòmica Aplicada (Universitat Pompeu Fabra) i diplomat en Afers Europeus (London School of Economics). Ha treballat a la Comissió Europea des de l'any 2001. També havia treballat a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, entre d'altres. També ha estat secretari de Cooperació Exterior i d'Afers Exteriors del Govern de Catalunya (2004-2007).

Martí Estruch és nascut a Lovaina (Bèlgica) l'any 1968. És llicenciat en Filologia Anglogermànica (UAB) i en Periodisme (UPF). Ha dirigt el Gabinet d’Anàlisi i Prospectiva de la UOC, universitat on també ha fet de cap de Projectes del Gabinet de Relacions Internacionals.

Anteriorment ha estat cap de redacció del diari digital VilaWeb, responsable de Comunicació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, membre de l'equip de Difusió del Fòrum Universal de les Cultures-Barcelona 2004 i delegat del Govern a Alemanya.


http://tinyurl.com/aoth7vh