El Govern no admetrà "intents de control previ" per part de l'excutiu espanyol a ltravés de la Llei d'acció exterior
Madrid (ACN).- La Generalitat de Catalunya no té intenció d'integrar les seves oficines comercials a l'exterior a la xarxa de l'Estat. Ha estat la posició que el secretari general d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha reiterat aquest dimecres a la reunió del Consell Interterritorial d'Internacionalització presidida pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, en què l'executiu espanyol ha buscat un cop més assimilar les oficines autonòmiques a l'ICEX. El País Basc també ha declinat l'oferta, mentre que la resta de territoris amb oficines s'han sumat a la xarxa estatal.
Catalunya i el País Basc diuen no
De moment, el Ministeri ja ha signat acords d'integració amb onze territoris: País Valencià, Galícia, Castella-Lleó, Castella-La Manxa, Múrcia, Cantàbria, Canàries, Andalusia i Madrid, que sumen 82 oficines a l'exterior. No ho ha fet amb Catalunya i el País Basc, que volen mantenir la seva capacitat de maniobra i que és la titular d'una cinquantena d'oficines comercials.
Un model d’èxit no passarà a la supeditació i tutel.la
El secretari general d'Empresa i Competitivitat ha recordat que la xarxa d'oficines de la Generalitat funciona des de fa "molts anys" i està donant "bon resultat". En aquest sentit, ha destacat que Catalunya va representar el 26% de les exportacions de l'Estat al 2012 i és el territori on tenen la seu social el 36% de les empreses exportadores. La mitjana per càpita d'exportacions és de 7.500 euros a Catalunya, mentre que a l'Estat és de poc més de 4.000. Per aquest motiu ha deixat clar que Catalunya no vol passar de la col·laboració a la "supeditació i la tutel·la". "Entenem que aquelles coses que funcionen per ajudar les empreses s'han de mantenir i això no treu que hi pugui haver complementarietat i col·laboració amb iniciatives de l'ICEX" ha dit.
Els moviment de Catalunya al món censurats
La reunió ha tingut lloc poques hores després que el conseller de Presidència del Govern, Francesc Homs, hagi advertit del risc que l'Estat "censuri" la política exterior de la Generalitat. "Tenim indicis suficientment evidents que els nostres moviments al món estan essent molt vigilats i a punt de ser censurats per part de l'Estat", ha dit en roda de premsa. Homs feia referència d'aquesta manera a la Llei d'acció exterior que el govern espanyol va aprovar com a avantprojecte el passat 1 de març, que segons La Moncloa busca "posar ordre a una situació caòtica" i que obligarà les comunitats autònomes a comunicar les seves accions a l'exterior al Ministeri de José Manuel García-Margallo.
"No acceptarem intents de control previ"
Malgrat que la Llei no ha estat objecte a la reunió, des de Madrid, Torres també ha advertit que la Generalitat no acceptarà els "intents de control previ" que tenen com a excusa evitar col·lisions amb la política exterior espanyola. "Creiem que no hi ha cap sentència que avali aquest posicionament i per tant si hi ha intenció de controlar prèviament les accions de la Generalitat a l'exterior utilitzarem tots els mitjans necessaris per evitar que sigui aprovada i que si és aprovada entri a afectar les nostres competències", ha sentenciat
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada