dilluns, 11 de març del 2013

25 de maig de 2014, Europees i referèndum d’autodeterminació?

El Govern sospesa fer coincidir la consulta d'autodeterminació amb els comicis a l'Eurocambra


Les properes eleccions europees se celebraran finalment entre el dijous 22 i el diumenge 25 de maig del 2014, segons han consensuat les institucions comunitàries. El Govern estaria sospesant fer coincidir la consulta d'autodeterminació amb els vuitens comicis al Parlament Europeu. "Estic fent aquesta reflexió, però no hem d'ensenyar totes les cartes", va admetre Artur Mas a finals de gener, en una entrevista a 8TV. Les europees s'havien de celebrar normalment entre el 5 i el 8 de juny (el 2009 es van convocar del 7 al 9), però els Vint-i-set han acordat avançar-les dues setmanes. A Catalunya es votarà el 25 de maig. 
 
Referèndum d'autodeterminació el mateix dia que les eleccions europees el 25 de maig de 2014?

El canvi de data proposat pel Consell Europeu s'ha fet públic aquest dilluns després de la reunió dels ministres d'Exteriors, tot i que fins aquest dimarts no s'aprovarà formalment, segons la delegació espanyola. "L'acord s'ha tancat", ha confirmat també el portaveu dels populars europeus.

Fonts de l'Eurocambra han aclarit que amb l'avançament de dues setmanes es pretén "evitar que els comicis coincideixin amb períodes festius i de vacances en alguns països" que podrien fer caure encara més la participació. A més, convocant les eleccions al maig també es vol accelerar la formació de la nova Comissió Europea i assegurar que "estarà escollida abans de les vacances d'estiu i 100% operativa al setembre".