divendres, 25 de gener del 2013

Montoro ja comença a collar la Generalitat


Dèficit fiscal
Montoro ja comença a collar la Generalitat
 
 
El ministre d'Hisenda deixa amb l'aigua al coll el Museu d'Art Contemporani de Barcelona bloquejant 1,6 milions d'euros
Maria Coll
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha decidit començar a fer pagar a la Generalitat l’incompliment del dèficit després que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, anunciés aquest dimarts que Catalunya ha tancat el 2012 amb un dèficit públic del 2,3%% del PIB i, per tant, per sobre del límit de l'1,5% que fixava l'Estat per a les comunitats autònomes. Unes xifrés que van ser rebudes amb “sorpresa” per part del ministre.

Sembla, doncs, que ara a la llarga llista d’impagaments incomplerts per part de Madrid, com la disposició addicional tercera o les transferències de competències no finançades, ara cal sumar-hi subvencions bloquejades. I la primera víctima d’aquesta volta més en l’estrangulament econòmic que Madrid exerceix sobre Catalunya és la cultura.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) aquest any no cobrarà, segons els han informat des de Madrid, una subvenció de 1,6 milions d’euros corresponent al 2012 promesa pel Ministeri d’Hisenda i que el centre ja s’ha gastat, la qual cosa pot suposar l’asfíxia econòmica d’aquest equipament cultural.

Les raons esgrimides pel Ministeri per no transferir aquests diners són clares. La Generalitat, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, forma part del consistori del MACBA i els diners es distribueixen des de Madrid en funció del compliment del dèficit públic de les comunitats autònomes. Per tant, com que Catalunya no ha complert el topall, els diners no arribaran.