dimecres, 2 de gener del 2013

Vila confirma la intenció del govern d'aplicar l'eurovinyeta



El nou conseller de Territori i Sostenibilitat considera que aquest impost l'ha de pagar qui utilitza les carreteres

Advoca per “harmonitzar” el sistema viari a Catalunya, on conviuen carreteres gestionades per la Generalitat i per l'Estat.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila Foto: MARINA LÓPEZ.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s'ha mostrat partidari d'aplicar l'eurovinyeta a les carreteres catalanes, seguint amb la intenció de l'anterior titular del departament, Lluís Recoder. En una entrevista aquest matí al programa El matí de Catalunya Ràdio, Vila ha considerat que “el criteri rector ha de ser que qui utilitza una infraestructura ha de pagar-la” i ha defensat que, per exemple, paguin l'eurovinyeta els camions que creuen l'Eix Transversal. El conseller ha advocat per “harmonitzar” el sistema viari a Catalunya, on conviuen carreteres gestionades per la Generalitat i per l'Estat.


“Hi ha vies que paguem entre tots i uns utilitzen de franc, i altres que també paguem entre tots i a sobre amb peatges. Això genera discriminació entre els usuaris”, ha recordat Vila. Per evitar un ús “especulatiu” de les infraestructures, el conseller s'ha mostrat partidari d'aplicar l'eurovinyeta a carreteres com la C-25, que es financen amb un peatge a l'ombra a càrrec dels pressupostos de la Generalitat.
Vila s'ha mostrat partidari d'aquests mètodes de pagament diferit de les infraestructures, però ha lamentat “l'ús excessiu” que se n'ha fet a Catalunya. “És una hipoteca molt forta pel departament que impedirà fer altres projectes, però cal assumir-ho”, ha explicat el conseller. Tanmateix, Vila s'ha mostrat convençut de la necessitat de desdoblar l'Eix Transversal i ha assegurat que serà suficient per engolir el trànsit.
“Les carreteres són instruments d'estat, igual que la xarxa ferroviària d'ample europeu i d'alta velocitat”, ha apuntat el conseller. En aquest sentit, Vila ha celebrat que “tenim molt a prop el somni” de connectar Barcelona amb França a través de l'alta velocitat, un objectiu que es materialitzarà a partir del 8 de gener amb l'arribada de l'AVE a Girona. El conseller ha assegurat que “aniran a més” el nombre de trens que connectaran amb França, “sigui amb Renfe com a operadora o amb una altra companyia”.
Segons Vila, el corredor mediterrani de mercaderies també és una prioritat per l'economia catalana. “La lliçó de la crisi és que cal prioritzar inversions amb criteris econòmics i no polítics”, ha celebrat. El conseller ha citat altres prioritats del seu departament, com la connexió amb ample europeu dels ports de Tarragona i Barcelona, així com desencallar les inversions projectades des de 2005 per al Moll Prat.
Darrera actualització ( Dimecres, 2 de gener del 2013 13:27 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/606929-vila-confirma-la-intencio-del-govern-daplicar-leurovinyeta.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui