dimarts, 11 de desembre del 2012

Niño Becerra: «El problema català? Surten 18 mil milions i no tornen»



El catedràtic d'Economia insisteix que el lema de l'11S hauria d'haver estat: "Volem que ens tornin els nostres diners". "La independència pot ser l'eina per recuperar-los", creu

Niño Becerra, acompanyat per Jordi Pujol. Foto: QS/ND

Amb el to plàstic i directe que el caracteritza, el catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño Becerra, ha assegurat aquest matí que "el problema de Catalunya és econòmic i no polític". "Catalunya té un problema i és que cada any marxen entre 14 i 18 mil milions d'euros i no tornen, així de fàcil, si per recuperar-los cal la independència, aquesta serà l'eina, però no és necessari, perquè la independència no és un fi", ha sentenciat durant un esmorzar organitzat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol aquest matí a Barcelona. És a dir, per a Niño Becerra, "Espanya és un pes feixuc per a Catalunya" i, tal com està la relació actual, la situació no és viable.

De fet, Niño Becerra ha retret als organitzadors de la manifestació de l'11S el lema utilitzat per encapçalar la marxa. "En comptes de voler Catalunya, nou estat d'Europa hauria d'haver la frase de Margaret Thatcher: volem que ens tornin els nostres diners", ha sentenciat. Per Niño Becerra "a Espanya hi ha zones on no cal gastar un euro i s'han gastat diners de Catalunya i Madrid en l'estació de l'AVE de Guadalajara on cada dia hi van 15 persones".

Pel catedràtic d'Estructura Econòmica, "els estudis indiquen que una Catalunya independent seria viable, però el problema rau en recuperar els nostres diners, es poden recuperar sense arribar a la independència, però la independència pot ser l'eina per arribar a una autonomia fiscal i financera que ens permeti recuperar els nostres diners". En aquest sentit ha recordat la situació d'Euskadi o fins i tot, el Pla Ibarretxe que era un "bon model d'autonomia financera".