dilluns, 17 de desembre del 2012

Malestar al PSC per la llei de ferro imposada per Navarro


El Consell Nacional del partit obre la caixa dels trons contra les decisions de l'actual direcció. Membres de l'executiva preparen una contraofensiva

Navarro, just abans d'encentar la seva intervenció davant els quadres del partit. Foto: Núria Julià

"Minsa autocrítica, molt enrocament i la previsió d'un consell nacional extraordinari per redefinir el full de ruta el mes vinent, avui ha estat un mal dia pel partit". Amb aquesta frase definia un dels membres de l'executiva del PSC el tens consell nacional celebrat aquest diumenge, just un any després que Pere Navarro fos escollit primer secretari del partit. Un conclave del màxim òrgan de direcció del partit entre congressos que ha reblat l'estil de comandament Navarro que alguns defineixen, amb certa ironia, com "autàrquic".

Una manera de dirigir el partit que irrita força molts dels sectors del partit i que avui, segons han assegurat a Nació Digital diversos assistents, ha fet saltar espurnes en veure com Navarro s'expulsava les puces de sobre per la patacada electoral i pels canvis, sense preavís, en el grup parlamentari del PSC al Parlament que han afavorit al seu nucli més dur.

De fet, Navarro ha nomenat Maurici Lucena com a portaveu,  i com adjunts l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; la regidora del depauperat Ajuntament de Sabadell Montse Capdevila i el portaveu del partit, Jaume Collboni. Un estat major parlamentari que deixa de banda noms com Rocío Martínez Sampere o Joan Ignasi Elena que haurien pagat les seves crítiques a la direcció o només el seu estil free-lance .

45 paraules demanades

De fet, les 45 paraules demanades durant el consell nacional no han estat precisament per respallar l'esquena del líder del partit ni per les seves decisions ni per les seves estratègies, que el politburó ha defensat a capa i espasa. Unes queixes "transversals", és a dir, que tant han vingut per membres d'Avancem, -el sector oberturista i que més festeja amb els sobiranisme- com d'altres sectors fins ara més propers a Navarro però que avui no han amagat la seva decepció tant en les formes i el contingut del comandament.

El malestar ha estat tan notori que, fins i tot, algun membre de l'executiva ha temptejat abandonar la direcció de la formació i altres reclamar un congrés extraordinari. Decisions que han quedat posposades en pro d'articular una estratègia, una contraofensiva "intel·ligent" per recuperar l'esperit del partit i definir una estratègia guanyadora. "Actuarem amb intel·ligència perquè les coses no poden continuar com estan", apuntava un dels dirigents socialistes a Nació Digital just acabat el consell nacional.

Les excuses de Navarro no convencen

Tot i que el primer secretari ha admès que el PSC està en "declivi des del 1999", ha volgut deixar clar que ell només porta un any al capdavant del partit i que li cal "més temps", com a mínim fins les municipals de 2015. És a dir, s'ha tret gairebé totes les puces de sobre recordant que la crisi va arribar quan manava José Montilla i aquest no va actuar amb agilitat.

Els nomenaments en el grup parlamentari, - sobtats i amb descortesia que han recordat e ls decidits a principis de setembre - ha sollevat molts no només pels noms triats -Lucena se'l relaciona massa amb Carme Chacón- sinó per la forma d'haver estat escollits ja que ha estat una imposició del mateix Navarro.

Les explicacions del líder socialista han provocat la reacció de noms com Laia Bonet que en una memorable intervenció ha llegit fragments del codi ètic del partit amb un avís a navegants: “Alguns volen més temps, la majoria volem més canvis”. Una idea que també ha defensat l'històric Raimon Obiols que ha demanat recuperar l'essència del PSC per assolir xifres electorals més galdoses.

Altres consellers nacionals han reclamat un gir descarat cap a la "nitidesa d'esquerres", altres que volien recuperar el PSC de sempre, molts han demanat a la direcció que no actuï per "motius personals" i alguns han demanat apostar per una agenda nacional més clara. Navarro,doncs, ha patit aquest matí un incendi i lluny d'apagar-lo, les flames continuaran enceses.

De moment, un consell nacional extraordinari el proper mes de gener encetarà la nova singladura d'un PSC en reinvenció que haurà de celebrar com a mínim una conferència nacional per acabar d'aclarir i conjuntar un partit ara com ara, dividit.