dilluns, 3 de desembre del 2012

Esquerra prepara les negociacions amb CiU: Rovira, Salvadó i Aragonés en seran el nucli dur

Hi haurà dues comissions principals, referèndum i pressupostos, i començaran a treballar de manera "imminent"

 

ERC ja ha definit qui seran els negociadors del partit en les converses que, de manera imminent, han de començar amb CiU per garantir la governabilitat del país. La secretària general, Marta Rovira, encapçalarà els republicans en unes converses que s'han distribuït en dues comissions: una per definir el camí cap al referèndum d'independència i una altra per parlar dels pressupostos. En la primera, a més de Rovira, també hi seran el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, el diputat Pere Aragonés i, "probablement" una de les dues diputades 'independents' del partit. Pel que fa a la de pressupostos, repeteixen Rovira, Salvadó i Aragonés i s'incorpora el secretari d'Economia d'ERC, Albert Castellanos. 
 
 La portaveu d'Esquerra, Anna Simó, ha confirmat que les negociacions encara no han començat de manera formal però que ho faran de manera "imminent" i que no hi ha una única comissió negociadora sinó que els contactes amb CiU s'estructuraran per àmbits. Principalment en seran dos: el camí a seguir per fixar la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya; i la negociació d'àmbit pressupostari.

Als noms abans esmentats se'n podria sumar algun altre durant les negociacions i, de fet, els republicans no descarten una nova trobada entre els presidents de les dues formacions, Oriol Junqueras i Artur Mas.


En aquestes negociacions, i tal com ja havia afirmat Junqueras, no es posarà sobre la taula la investidura de Mas com a president. Un fet que des d'Esquerra es dóna per fet -gràcies al vot afirmatiu dels republicans- i que no comportarà contrapartides.


Simó ha assegurat que la intenció d'ERC és mantenir les negociacions amb CiU en la màxima discreció perquè arribin a bon port i ha reafirmat la intenció del partit de garantir l'estabilitat del Govern des de l'oposició.


Pel que fa a la representativitat d'Esquerra al Parlament, la portaveu republicana ha explicat que confien tenir la que es mereix el segon partit de l'hemicicle, tant pel que fa a la ubicació dels seus diputats com al lloc que ocupin a la Mesa del Parlament. En tot cas, aquestes qüestions es debatran al marge de les negociacions de governabilitat.


Contracte-programa amb Catalunya

En paral·lel a les negociacions amb CiU, ERC iniciarà una sèrie de contactes amb la societat civil per tal d'avançar cap a "un contracte-programa amb Catalunya". En aquestes converses, els republicans confien obtenir un consens amb entitats econòmiques i socials del país per definir els objectius prioritaris pel país. La sanitat, l'educació, les infraestructures i la innovació i recerca seran els àmbits principals d'aquest contracte-programa en què ERC confia que també se sumin altres partits.


D'altra banda, Simó, ha explicat que els republicans no s'oposaran a la cimera 'contra l'austeritat obsessiva' que està impulsant ICV-EUiA. 


Impost sobre dipòsits bancaris

La decisió del PP de vetar la possibilitat que les autonomies apliquin un impost sobre els dipòsits de les entitats financeres és vista des d'ERC com una "arrabassada" a l'autonomia financera de la Generalitat i també a les condicions de vida de les classes populars, ja que el govern català no podrà disposar dels ingressos provinents d'aquest impost en cas que hagués volgut decidir implementar-lo -tal com ERC reclamava.


De fet, aquest nou impost era una de les propostes que els republicans feien a CiU per tal de donar suport a la governabilitat del país. Simó ha demanat al govern en funcions -i al futur govern català- que recorri aquesta mesura als tribunals, però ha recordat que la Generalitat podria haver-la tingut en vigor durant els darrers dos anys si CiU no s'hi hagués oposat -i ara podria reclamar el rescabalament de l'impost com faran Andalusia, Extremadura i Canàries.


L'impost sobre dipòsits bancaris era una de les condicions d'ERC, però no l'única per incrementar els ingressos de la Generalitat. Per això, els republicans confien en poder aplicar-ne de noves, algunes de les quals que afectin als bancs i caixes, per poder millorar la situació econòmica del Govern i evitar noves retallades en sectors clau com la sanitat i l'educació.