dissabte, 29 de desembre del 2012

Els presos d'ETA sospiten que el govern espanyol vol "enfonsar" el procés de pau



En un comunicat al diari Gara alerta que "està en joc" el procés de pau si no hi ha l'acostament de reclusos a Euskadi, cosa que "no es pot permetre"


El Col·lectiu de Presos i Preses Polítics Bascos (EPPK en sigles en basc) ha enviat un comunicat al diari Gara alertant al govern espanyol que ara mateix "està en joc" el procés de pau a Euskadi engegat des de l'abandonament definitiu de les armes anunciat per ETA. L'entitat que agrupa els reclusos empresonats per cometre atemptats o pertànyer a la banda terrorista assegura que si no hi ha un apropament de presos per "reunir-los tots a Euskal Herria", es pot posar en perill "la viabilitat" del procés. Amb tot, el comunicat culpa directament d'aquesta situació a "l'enemic", de qui diu que "vol enfonsar de manera irresponsable" el procés de pau. "Això és alguna cosa que ningú podem permetre", conclou. 
 
 El col·lectiu de presos d'ETA ha volgut emetre un comunicat -enviat al Gara- per destacar davant l'Estat espanyol la seva aposta prioritària per la fi de la dispersió dels reclusos, demanant així "reunir-los a tots a Euskal Herria" perquè es "creïn noves condicions i facilitin noves opcions per a totes les parts". En el text es remarca que "ara estem en el moment de donar passos decisius al costat de la ciutadania basca i als agents socials, polítics i institucionals".



En aquest sentit, els presos avisen que sense voler negociar aquesta qüestió de l'acostament "el que està en joc és la viabilitat del procés, una viabilitat que l'enemic vol enfonsar de manera pertinaç i irresponsable". "Això és alguna cosa que ningú podem permetre", asseguren al document fet públic.

El col·lectiu aprofita per fer un balanç de les accions que ha fet en els darrers anys per reclamar l'acostament i, vinculant-ho al resultat de les darreres eleccions basques, considera que el nou lehendakari té "el repte de respondre positivament als desitjos i les demandes ciutadanes", referint-se així a la desaparició de la dispersió de presos, el canvi de la política carcerària i l'enfortiment del procés de pau.

Davant aquesta postura que destaquen com a positiva, el col·lectiu situa l'actitud dels governs espanyol i francès. D'aquests dos estats, l'EPPK diu que insisteixen "cegament" a seguir instal·lats en "les claus de l'enfrontament armat", considera que pretenen convertir la política carcerària en "la clau del bloc polític" i que ho fan sense tenir ja "cap excusa, ni política ni tan sols il·legal".

El col·lectiu també assegura que el d'ara és un moment decisiu per avançar i que "per sobre de les dificultats" cal "donar passos" com els que va fent l'EPPK. "La base posada ens col·loca en condicions per a nous salts", asseguren, tot citant, per exemple, que el col·lectiu ha "actualitzat el seu posicionament polític", que ha ampliat i enfortit la seva organització interna i externa amb una adreça i una interlocució, i que ha recuperat relacions amb agents socials i polítics.