dilluns, 3 de desembre del 2012

El govern espanyol fracassa en la seva amnistia fiscal

Ha permès recaptar 1.200 milions, menys de la meitat del previst. El ministre Cristóbal Montoro creu que "ha valgut la pena"

 

El cop a la ètica política no ha tingut els efectes econòmics esperats. Un altre fracàs del govern del PP. L'amnistia fiscal que el govern espanyol va aprovar a finals de març d'aquest any ha permès recaptar 1.200 milions d'euros, menys de la meitat dels 2.500 que esperava obtenir el govern espanyol amb aquesta mesura durament criticada per tota l'oposició. Ho ha avançat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, tres dies després que expirés el termini perquè els qui s'hi volguessin acollir fessin aflorar els diners en negre a canvi del pagament d'un 10% en impostos. En total s'han declarat aproximadament 12.000 milions, mentre que les previsions del govern espanyol era posar al descobert i regularitzar 25.000 milions en negre. 
 
Cristobal Montoro alias "Draculin"
 La mesura aprovada pel Consell de Ministres buscava dotar l'Estat d'ingressos extraordinaris abans de posar en marxa un enduriment de les polítiques contra el frau fiscal, i va provocar fortes crítiques de l'oposició perquè premia els defraudadors i els permetia que regularitzessin la seva situació a canvi d'un 10% del capital o un 8% dels dividends que estiguessin a l'estranger, quan els impostos per a les rendes legals de més de 52.000 euros ascendeixen al 43% i l'impost sobre les plusvàlues es troba entre el 19 i el 21%.

El termini expirava aquest 30 de novembre i les previsions del govern espanyol eren fer aflorar 25.000 milions d'euros que es convertirien en 2.500 milions extra per a l'Estat. Finalment, però, tan sols s'han regularitzat aproximadament 12.000 milions que es tradueixen en 1.200 milions d'euros de recaptació. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha afirmat que "ha valgut la pena" fer l'amnistia en un moment com l'actual, i ha recordat que ha permès recaptar diners en un moment vital per finançar serveis públics i assolir els objectius de dèficit. 


Montoro també ha assegurat que la balança de pagaments del 2012 permet "obrir una porta a l'esperança" perquè el tercer trimestre es va tancar amb un superàvit de poc més de dues dècimes. Segons Montoro, les xifres demostren que el "canvi" de tendència a la balança de pagaments és"real". També ha defensat les mesures d'austeritat impulsades pel seu executiu per assolir els objectius de dèficit i ha assegurat que no hi ha cap pla previst per augmentar l'IVA turístic.