divendres, 14 de desembre del 2012

El govern espanyol continua amb l'asfixia econòmica a la Generalitat


Presentarà un recurs al Tribunal Constitucional per l'euro per recepta


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, ha confirmat aquest divendres que l'executiu presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'euro per recepta, mesura que quedaria suspesa si el TC accepta a tràmit el recurs. Segona la vicepresidenta, l'euro per recepta incompleix la Constitució perquè considera que Catalunya no pot regular sobre els productes farmacèutics i perquè els ciutadans catalans estan obligats a pagar dues vegades. D'aquesta manera, el govern espanyol bloqueja una mesura que, encara que ha resultat polèmica, ha generat nous ingressos a la Generalitat.  
 Segons ha explicat la vicepresidenta, el govern espanyol considera que tant l'euro com recepta com també les taxes judicials recollides als articles 16 i 41 de la Llei Catalana 5/2012 de 20 de març incompleixen la constitució i que aquestes mesures quedaran suspeses cautelarment si el Tribunal Constitucional admet el tràmit el recurs.

En el cas de les taxes judicials, la vicepresidenta ha dit que s'impugnarà aquesta mesura perquè el govern espanyol ja preveu implantar-la i vulnera l'article que diu que les comunitats autònomes no pot regular sobre tributs imposats ja per l'Estat.

Saénz de Santamaría ha explicat en la roda de premsa que el govern espanyol ha estat negociant durant al llarg dels últims mesos una fórmula per evitar el recurs.

Demana a la Generalitat que acati la suspensió cauterlar

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit a la Generalitat que haurà d'acatar la suspensió cautelar de l'euro per recepta mentre el Tribunal Constitucional resol el recurs de l'executiu espanyol, en cas que l'accepti a tràmit.

La vicepresidenta ha recordat que en aquests casos hi ha un "procediment" i que "totes les parts hauran d'acatar" si no es vol incomplir la llei. A més, ha afegit que la Generalitat estaria exigint l'euro per recepta als ciutadans tot i saber que no ho pot fer.

Aquest divendres al matí, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha apostat per la continuïtat de l'euro per recepta com a "valor sanitari" i ha dit que no li constava notícia de la intenció del Consell de Ministres de portar la mesura al Tribunal Constitucional.