dissabte, 1 de desembre del 2012

Castelló d'Empúries declara el Rei persona non grata

El ple municipal aprova retirar tots els "símbols monàrquics borbònics"

El rei Joan Carles I, en una foto d'arxiu

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha aprovat una moció d'Esquerra que ha declarat el rei Joan Carles I "persona non grata". La iniciativa republicana també ha reclamat "retirar tots els símbols borbònics del nostre municipi".
La moció d'Esquerra ha tingut el suport dels dos regidors d'aquesta formació, a banda dels de Solidaritat (1) i Entesa per a Castelló d'Empúries i Empuriabrava (1). Els set regidors de CiU s'han abstingut, així com els tres d'Unitat i Defensa d'Empuriabrava i els dos d'Independents Progrés Municipal. L'únic vot en contra ha estat el del regidor del PP.
A la proposta, Esquerra ha recordat que el monarca espanyol "fou proclamat Rei d’Espanya el 22 de novembre de 1975, succeint al dictador Franco com a Cap de l’Estat espanyol; atès que prèviament havia jurat los principios fundamentales del Movimiento, principis fonamentals de la dictadura franquista, dues vegades: el 23 de juliol de 1969 i sis anys després amb Franco ja mort".
La formació independentista ha remarcat que "el seu regnat entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d'ara els Països Catalans no han recuperat".
Al final de la moció, Esquerra ha instat el consistori a "remetre aquest acord a la Casa Real Española per tal que en tinguin constància".