dimecres, 19 de desembre del 2012

Acord d’homes d’estat




Mas crida a l’esperança i la confiança per arribar a “celebrar els èxits col•lectius del nostre país” i Junqueras es mostra determinat a posar el futur de Catalunya en mans dels seus ciutadans


CiU i ERC han firmat aquest migdia l’acord de legislatura al Parlament de Catalunya, en el discurs de després de la signatura Mas ha explicat que el mandat inclou tres grans reptes que són fer front a la recessió econòmica, a la crisi de les finances públiques i tirar endavant “l’operació nacional de major envergadura dels darrers tres segles” i ha fet una crida a l’esperança i la confiança per arribar  a “celebrar els èxits col·lectius del nostre país”. Junqueras  ha dit que per fer front als reptes econòmics  polítics i socials de Catalunya cal posar al servei dels nostres ciutadans les eines pròpies d’un estat i ha  remarcat que l’acord recull la voluntat de posar el futur de Catalunya en mans dels seus ciutadans.
  
"Teníem un mandat clar i el missatge era que ens havíem d'entendre", diu el president en funcions en la signatura de l'acord

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han segellat aquest dimecres el seu acord d'estabilitat fent una crida als partits a sumar per la consulta. Mas ha subratllat que totes les forces han de col·laborar en aquest procés, encara que sigui des de l'oposició, però sense negar el dret del poble a ser consultat. Mas i Junqueras fan una crida als partits, als sindicats UGT i CCOO,  a les associacions empresarials CECOT, PIMEC i a les entitats, destacant, OMNIUM, l’ AMI i l’ANC, a sumar per la consulta.

Mas ha remarcat que el resultat electoral del 25-N va ser inequívoc a favor que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur. "I ens demana que ho fem junts i que ho fem de bracet", ha dit referint-se a CiU i a ERC.


El president de la Generalitat en funcions, que espera que la legislatura pugui esgotar-se, ha remarcat que aquests propers anys hi ha un triple repte per endavant: la crisi, la batalla contra el dèficit i "l'operació nacional de major envergadura dels últims tres segles". Per encara això, "que va íntimament lligat", calia un govern fort, estabilitat. "Contra això no s'hi podria enfrontar un govern en minoria, un govern precari, sinó unes institucions ben travades i un govern amb l'estabilitat necessària per fer front a aquesta etapa tan difícil i complexa, però també tan desafiant i apassionant", ha argumentat.

"Molta gent ho havia somiat i el moment ha arribat"

"Hi ha molta gent que havia somiat aquest moment, i el moment ha arribat", ha exclamat Mas, que ha avisat que Catalunya tindrà al davant "molts adversaris, alguns poderosos i alguns que actuen sense gaires escrúpols". La societat catalana, ha continuat, ha de demostrar una gran capacitat de resistència i construir les grans majories que el país necessita. I això no només es limita a CiU i ERC, ha remarcat Mas. "Espero que molta gent ens ajudarà, perquè ho necessitarem. Nosaltres sols, malgrat aquesta estabilitat, no tindrem prou fortalesa per enfrontar-nos a tot això", ha advertit.

En aquest sentit, ha convidat el conjunt de forces parlamentària a sumar-se a aquet procés, a oposar-s'hi si cal, però sense negar els drets de Catalunya. Estar en contra de l'estat propi, ha dit, forma part de la democràcia, però cal que els catalans puguin expressar democràticament quin és el futur que volen. Ha subratllat que és necessari tenir respecte a les "minories", però afegit que també se n'ha de tenir per un poble que s'expressa a les urnes i que "inequívocament vol seguir un determinat camí de sobirania i plenitud nacional".

Precisament aquest ha estat el punt més destacat del discurs del president d'ERC, Oriol Junqueras. El líder republicà ha estat el primer en parlar i s'ha mostrat convençut que per construir "el nou país" que Catalunya necessita és necessari un gran consens polític i social. Per això, ha parlat de la necessitat de sumar a l'acord per la consulta a ICV-EUiA i la CUP en l'àmbit polític, a UGT, CCOO, CECO i PIMEC en l'àmbit econòmic, i a Òmnium Cultural, l'AMI i l'ANC en l'àmbit social, entre d'altres. "Només amb el compromís ampli dels ciutadans assolirem els objectius", ha sentenciat.

"Posar el futur de Catalunya en mans dels seus ciutadans"

"Pretenem posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans de Catalunya". Aquesta frase resumeix bona part de la intervenció que ha fet Junqueras després de la signatura de l'acord de governabilitat. El líder republicà ha destacat el compromís de les dues parts de convocar un referèndum l'any 2014 "a no ser que les circumstàncies ho fessin inviable". En aquest cas, caldria un pacte entre, almenys, CiU i ERC per ajornar la convocatòria de la consulta.

L'obligació dels polítics és, segons Junqueras, "ajudar els ciutadans, especialment aquells que pateixen de forma molt severa les conseqüències de la crisi econòmica". I, per això, el compromís que han signat aquest dimecres CiU i ERC contempla "posar al servei dels catalans les millors eines, les eines d'un estat".

Junqueras és "conscient" dels reptes econòmics, socials i polítics "gegantins" que ha d'afrontar Catalunya, però també de l'oportunitat "extraordinària" 1que els catalans tenen al seu davant: la construcció d'un nou estat.

Aquest proper dijous CiU-ERC o Mas-Junqueras tindran la primera oportunitat per escenificar l'acord amb l'inici del debat d'investidura. Mas no només acabarà aquesta setmana sent investit president de la Generalitat sinó, a més, haurà aconseguit assegurar la governabilitat del país. Junqueras, satisfet per l'acord i alhora preocupat per la situació del país, celebrarà la setmana que ve el Nadal amb la tranquil·litat d'haver pactat el full de ruta "més important" de la història del país, el full de ruta cap al referèndum sobre l'estat propi.