dimecres, 26 de desembre del 2012

Manresa-Barcelona en tren, el triple de car que Madrid-Santiago







Les tarifes d'AVE d'aquestes festes.

Surrealisme hispànic? Infraestructures ridícules? Malbaratament inversor? Poden ser moltes definicions, però cap que respongui a una lògica clara, racional o econòmica en e món ferroviari espanyol. Com exemple les tarifes d'AVE d'aquesta setmana entre la capital de l'estat i Galícia.

Segons l'oferta en la web oficial de Renfe, el tren Madrid-A Coruña val 17,25 € Turista i 22,85 € si el seient és preferent. Entre Madrid-Santiago, els preus són similars i van des dels 16,25 € a turista a 21,55 € en preferent. I de Madrid-Ourense: 13,55 € Turista - 17,90 € Preferent.

Uns preus que sorprenen si tenen present la tarifa de sis zones de Rodalies a Catalunya, és a dir, el trajecte entre Vic-Barcelona o Manresa-Barcelona que val 5,70 euros. Posant que la mitjana generosa entre les ciutats gallegues i Madrid sigui uns 600 quilòmetres, el preu del bitllet entre Galícia i Madrid segons la ràtio de preus de Rodalies a Catalunya hauria de costar uns 60 euros. Comptat i debatut, el quilòmetre entre Madrid i Galícia costa 0,002 euros i el quilòmetre català 0,095.  

http://www.naciodigital.cat/noticia/50194/manresa-barcelona/tren/triple/car/madrid-santiago