divendres, 30 de novembre del 2012

Mas proposa el model de govern d'Holanda i Alemanya



Prima les converses amb Junqueras: "Oblidem-nos del passat; fem un govern amb màxima estabilitat, seriós, amb un programa consensuat i lleialtat mútua"
Sense títol
Lluís Bou Sense títol
El president en funcions, Artur Mas, ha proposat aquest matí la gran coalició alemanya que van formar el CDU i l'SPD o l'acord actual entre liberals i socialdemòcrates a Holanda com el model de govern ideal que hauria de tenir Catalunya, després d'aquestes eleccions i amb els reptes que té ara el país. Mas ha remarcat que aquest seria el model ideal, per tal que, com apuntava ahir 'The New York Times', Catalunya sigui exemple del procés d'autodeterminació. "Sempre havia vist que tothom volia anar al govern, i en canvi ara no hi vol anar ningú", s'ha queixat sense fer-ne gaire qüestió.

"Mirar el futur"


El mateix Mas ha admès que aquesta via és dificultosa perquè ERC no vol incorporar-se a l'executiu, però tot i això ha deixat clar que primarà el diàleg amb els republicans. El president ha estat curós amb Junqueras en la seva primera roda de premsa després de les eleccions, i ha donat per tancada l'etapa de recel amb els republicans després que el van desplaçat a l'oposició durant el tripartit. "Oblidem-nos del passat, hem de mirar el futur", ha dit amb un punt de solemnitat.

El president ha reconegut que seria possible un acord parlamentari amb ERC sempre que fos amb la màxima estabilitat, "i subratllo el màxima". "Cal un govern, fort, estable i seriós", ha posat com a condició. I en aquest cas ha demanat que l'acord sigui amb plantejaments clars, amb un programa consensuat i amb lleialtat mútua. Davant la difícil governació que marca el mapa parlamentari, el president ha intentat tranquil·litzar els catalans per dir que, de les primeres converses amb ERC, el to apunta que tot plegat "sortirà bé". I ha promès posar-hi el coll.

Objectius: Estat del benestar i crisi, i dret a decidir

Mas ha deixat clar que pensa clarament en les negociacions amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. El motiu és que el líder de CiU posa dos objectius per fer el nou govern, irrenunciables: sortida de la crisi i Estat del benestar, i dret a decidir. Al seu entendre, amb els republicans és possible parlar de les dues qüestions. També inclourà a les converses el primer secretari del PSC, Pere Navarro, tot i que ahir va suspendre la trobada amb Mas, però reconeix que no està clar si els socialistes acceptaran exercir l'autodeterminació. "No hi renuncio, però".

La premsa francesa, a l'aguaït

Mas ha aprofitat la roda de premsa per demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que prengui nota del resultat electoral, que ha mostrat una victòria dels plantejaments sobiranistes. A preguntes de la premsa francesa, el president ha apuntat també que els reptes de Catalunya són dobles: la lluita contra la crisi, la consolidació de l'Estat del benestar, i exercir el dret a l'autodeterminació.

Finalment el president no ha volgut entrar en el pronòstic de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que la consulta s'ha de celebrar el 2013. Junqueras no li va plantejar cap data.