divendres, 16 de novembre del 2012

I amb la independència, com serà...?

‘Ambindependència.cat' analitza a través d'entrevistes a experts de diferents matèries els avantatges i inconvenients de l'estat propi

La rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Imma Tubella, parla del model universitari de la Catalunya independent

 

 

 

 

 

 

 

Analitzar amb seriositat i rigor la viabilitat de la independència de Catalunya és l'objectiu pel que ja fa temps –des de molt abans de la manifestació de l'11 de Setembre– va néixer el projecte Amb independència, impulsat per l'Associació Catalana de Professionals (ACP).
El debat sobre l'estat propi fa temps que s'està desplaçant cap a la centre de l'agenda social i política catalana però encara continua despertant interrogants i recels. I sovint això és fruit de la manca d'informació que hi ha al voltant de les conseqüències, ja siguin positives o negatives, que poden resultar d'aquest procés.
“La gent es pregunta com serà un canvi d'aquest tipus, que és un canvi important, i cal oferir més informació”, explica Ferran Poudevida, gerent d'Amb independència. Per aquest motiu, fa uns mesos van decidir demanar a experts de diferents matèries com creien que afectaria la independència als seus àmbits respectius. I d'aquesta manera, intentar imaginar com pot ser el procés de transició i fer un dibuix de la Catalunya independent, amb els seus avantatges i inconvenients.

Model universitari per al país
El fruit d'aquesta tasca ha estat, fins ara, deu entrevistes en vídeo a personalitats destacades de diferents àmbits analitzen amb profunditat i des del coneixement de les seves matèries, com seria el nou estat. Amb independència publica aquest divendres la seva onzena entrevista, en la qual la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Imma Tubella, parla del model universitari català.
En aquest últim treball, Tubella deixa clar que “una Catalunya independent hauria de formar part de l'espai europeu d'educació superior i segurament hauria de ser-hi amb graus de 180 crèdits, que són els que té Europa en la seva majoria”. En aquest sentit, recorda que “els rectors catalans, a diferència dels de la resta de l'Estat” volien assumir des d'un principi aquest model però que Espanya va optar per ser és un dels tres únics països de la Unió que no l'ha adoptat, juntament amb Bulgària i Grècia. La rectora de la UOC també considera que el model d'universitat s'ha de coordinar amb la societat i ser “coherent amb el model de país”. “Primer cal tenir un model de país i després posar-hi el sistema universitari al seu servei”, sentencia.
Fins ara, Amb independència ha entrevistat Ferran Requejo (Estructura i organització política), Mossèn Ballarín (Església), Modest Guinjoan (Balança comercial), Matthew Tree (Projecció internacional de la cultura catalana), Ramon Turró (Infraestructures), Jordi Pujol (Dificultats en el procés d'independència), Joan Majó (La independència dins la Unió Europea), Vicent Sanchis (Mitjans de comunicació) i Màrius Serra (Llengua Catalana) i Xavier Rubert de Ventós (Integrament del sentiment espanyol).
Poudevida explica que les entrevistes s'han anat publicant amb una periodicitat aproximada d'un mes, tot i que davant l'eclosió del debat arran de la manifestació de la Diada els agradaria poder augmentar el ritme. També admet que aquests vídeos, d'una durada d'al voltant dels 10 minuts, són una mica llargs per aconseguir una difusió viral per internet, però subratlla que la seva prioritat és mantenir-ne la profunditat i no perdre coses pel camí, encara que això signifiqui renunciar a un nombre més alt de visites. En qualsevol cas apunta que encara hi ha molta feina a fer.
Darrera actualització ( Divendres, 16 de novembre del 2012 16:52 )