divendres, 4 d’octubre del 2024

Solidaritat Catalana registra una ILP per declarar la independència del País Valencià

 

 

El projecte de llei també explicita el dret a l’autodeterminació i la "sobirania del poble valencià"

 

Identitat, Política

 

Diari La Veu


Una bandera estelada valenciana Autor/a: Arxiu


 

Solidaritat Catalana per la Independència, la coalició que va liderar el president del FC Barcelona, Joan Laporta, a inicis de la dècada passada, ha registrat aquest 3 d’octubre a les Corts Valencianes una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Llei de Declaració d’Independència del País Valencià.

La comissió promotora de la iniciativa està formada per Vicent Pallardó i per David Folch, qui és secretari general del partit, i al projecte de llei s’explicita el dret a l’autodeterminació i la "sobirania del poble valencià", establint a més el procediment per a declarar-ne la independència.

La ILP segueix també la mateixa estructura que la que es va presentar al febrer al Parlament de Catalunya i que actualment es troba suspesa pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern espanyol.

 

Arguments

En l’exposició de motius, la iniciativa fa referència al Decret de Nova Planta de 1707 que va abolir el Regne de València "por justo derecho de conquista" i la posterior annexió a Castella. "Des d’aleshores, els valencians som políticament i administrativament castellans a Espanya", però "malgrat tots aquests segles d’imposició i assimilació" els valencians "continuem existint com a poble".

Segons indiquen, en aquests segles el poble valencià "ha demostrat la seua voluntat d’autogovern" i "ha sigut el valencianista el que ha fet progressar el nostre poble", convertint-se, en l’època de la Transició, en "un dels motors de la descentralització de l’Estat".

Però aquesta "constant històrica de voluntat d’autogovern es va veure enfrontada i reprimida i, finalment, vençuda per la força i la imposició d’un Estat que, pel que fa als Països Catalans, no ha deixat mai d’intentar assimilar-nos completament". Els impulsors de la iniciativa asseguren també que "els valencians no som ni hem sigut mai espanyols", i fan referència també a "l’espoliació colonial dels nostres recursos, que fa que tinguem menys oportunitats i menys expectatives vitals que els pobles que dominen i controlen l’Estat".

També posen com a exemple d’aquesta situació l’absència del corredor mediterrani: «els valencians hem d’estar desconnectats entre nosaltres mateixos i amb els catalans, i hem d’estar dividits en províncies satel·litzats amb Madrid».

Per últim, argumenten que "la realitat és molt cabuda", i és que "si el País Valencià fora un Estat independent, els valencians i les valencianes viuríem millor", i aquest "és un dret bàsic i inalienable que posseeixen tots els pobles".

 

La ILP

Als articles plantejats apunten que les Corts Valencianes reconeixeran el dret d’autodeterminació "com a dret inalienable de tot el poble" i demanen que es reconega "la legitimitat i el resultat" del referèndum català de l’1 d’octubre del 2017.

Les ILP són un procediment que permet a la ciutadania impulsar l’aprovació duna llei a les Corts Valencianes si aconsegueixen un mínim de 10.000 signatures. En aquest cas, el text ha de ser debatut i votat al ple, i si és aprovat s’incorporarà a l’ordenament jurídic valencià.

Tot i que, en aquest cas, el bloqueig que el TC ha fet sobre una ILP idèntica al Parlament de Catalunya fa pensar que aquesta iniciativa també serà suspesa.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.racocatala.cat/noticia/65617/solidaritat-registra-ilp-declarar-independencia-pais-valencia