dilluns, 16 de setembre del 2024

Un estudi de la Vall d’Hebron demostra resultats prometedors d’un inhibidor d’una mutació del càncer metastàtic colorectal

 

 

SANITAT

 

 

L’estudi en fase 1 ja s’ha fet en 40 pacients amb poques reaccions adverses i avança cap a la fase 3

 

 

Pla tancat del rètol de l'Hospital la Vall d'Hebron el dia 23 d'agost de 2019 (Horitzontal)

 


Agències

Diumenge,15 de setembre de 2024

 



El Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) que se celebra aquests dies a Barcelona ha acollit aquest diumenge al migdia la presentació del primer conjunt de dades sobre l’ús de l’inhibidor de l’alteració oncogènica KRASG12C, sotorasib, en combinació amb panitumumab i FOLFIRI en primera línia en pacients amb càncer colorectal metastàtic que presenten aquesta mutació. Els resultats de l’estudi CodeBreak de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona mostren un perfil de seguretat tolerable i taxes de resposta prometedores. La mutació oncogènica KRAS G12C és present en aproximadament el 3% dels pacients amb càncer colorectal (CCR).

“El sotorasib, una molècula petita que inhibeix de forma específica i irreversible la proteïna mutant KRASG12C, ha demostrat una activitat clínica modesta i cap toxicitat limitant de la dosi com a monoteràpia en pacients amb càncer colorectal metastàtic amb mutació KRAS G12C que van rebre un

tractament intensiu previ”, explica Elena Élez, oncòloga mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, cap del grup de càncer colorectal del VHIO i coautora d’aquest estudi que presenta Salvatore Siena, del Gran Hospital Metropolità Niguarda de Milà.

“La inhibició de KRASG12C pot provocar l’acumulació del receptor del factor de creixement epitelial (EGFR), cosa que pot generar resistència a sotorasib” explica Élez, “per aquest motiu, la combinació de sotorasib amb inhibidors de l’EGFR, com panitumumab, podria millorar l’eficàcia antitumoral i contrarestar els possibles mecanismes d’escapament”, afegeix.

Els resultats que s’han presentat aquest diumenge corresponen a un subprotocol de l’estudi CodeBreaK 101 que inclou cohorts de pacients amb càncer colorectal metastàtic en què s’avalua la combinació de sotorasib amb panitumumab més quimioteràpia.

L’assaig va incloure 40 pacients amb càncer colorectal metastàtic que presentaven la mutació KRASG12C i no havien estat tractats prèviament. Els esdeveniments adversos més comuns van ser neutropènia, dermatitis acneica i diarrea, cosa que suposa un perfil de seguretat tolerable. Pel que fa a l’eficàcia, 30 pacients van presentar respostes parcials confirmades amb una taxa de resposta general del 75%, una taxa de control de la malaltia del 93% i una durada mitjana de la resposta d’un mes i mig.

“Aquestes dades donen suport a l’estudi global de fase 3 CodeBreaK 301 ja en fase de reclutament en alguns països i que té com a objectiu avaluar sotorasib més panitumumab i FOLFIRI en el tractament de primera línia de pacients amb càncer colorectal metastàtic amb mutació KRAS G12C, i que podria suposar una nova estratègia terapèutica per a aquests pacients” conclou Élez.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/noticies/un-estudi-del-vall-dhebron-demostra-resultats-prometedors-dun-inhibidor-duna-mutacio-del-cancer-metastatic-colorectal-2/