dilluns, 29 d’abril del 2024

Creix la pressió judicial sobre Ursula von der Leyen per l’escàndol del #PfizerGate

 

 

INTERNACIONAL

 

 

25/04/2024

 

 

 


 

 

 

El 5 d’abril de 2023, el lobbista Frédéric Baldan registrava davant els tribunals belgues una denúncia contra la presidenta de la Comissió Europea (CE) per presumptes irregularitats en l’adquisició de vacunes contra la Covid-19.

L’acció penal fou interposada després de conèixer-se que les negociacions s’havien dut a terme per mitjà de missatges de text, intercanviats entre Ursula von der Leyen i el director executiu de Pfizer, Albert Bourla.

El denunciant atribueix a la presidenta de la CE

actes d’ingerència en funcions públiques, destrucció d’SMS, corrupció i conflicte d’interessos. El valor de la compra de vacunes per part de la UE va ser d’uns 20.000 milions d’euros.

Per la seva banda, els governs d’Hongria i Polònia s’afegiren posteriorment a la causa, davant les ombres al voltant del procés de contractació entre la Comissió i la farmacèutica nord-americana.

El francès Floriaan Philippot, excol·laborador de Marine Le Pen i actual líder de la formació política Les Patriotes, també s’ha personat com a co-denunciant en aquest procediment que instrueix un jutjat de Lieja.

Durant la primavera de 2021, The New York Times informà per primera vegada que Von de Leyen i Bourla havien tancat els detalls de l’operació a través de missatges de text.

Els termes de l’acord subscrit tampoc no estarien absents de polèmica, ja que incloïen controvertides clàusules contractuals, com ara estrictes obligacions de confidencialitat o l’exempció de responsabilitat per a la Big Pharma.

Dos anys més tard, el mateix diari estatunidenc va presentar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea una demanda contra la negativa de la Comissió a l’hora de revelar el contingut dels SMS.

A finals del passat mes de març i pocs dies abans de complir-se un any de l’inici de la instrucció penal a Bèlgica, transcendia que la Fiscalia Europea havia posat en marxa la seva pròpia investigació sobre els fets.

Atesa la proximitat de les eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny, bona part dels co-denunciants temen que els fiscals europeus puguin estar maniobrant per a prendre el control de la causa i aturar, de retruc, l’acció dels jutges belgues.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://lalternatiu.cat/2024/04/25/creix-la-pressio-judicial-sobre-ursula-von-der-leyen-per-lescandol-del-pfizergate/