ECONOMÍA - EMPRESES
Un estudi d'Acció assegura que hi ha un 6% més de companyies estrangeres que el 2022 i un 34% més que abans de la pandèmia
El secretari d'Empresa i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos / ACN |
12/12/2023 12:19
Les empreses tecnològiques ja veuen Catalunya com un emplaçament ideal per a traslladar-hi la seva seu. De fet, hi ha un total de 1.835 empreses tecnològiques estrangeres del sector tecnològic que han decidit operar des de Catalunya. Així ho indica l’últim informe d’ACCIÓ on també es veu la tendència a l’alça de Catalunya en aquest sector concret, ja que en l’últim any s’ha incrementat un 6% el nombre de desembarcaments a Catalunya. A més, si es compara amb les dades prèvies a la pandèmia, l’augment és del 34%.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha anunciat aquestes dades durant la seva intervenció a la inauguració de la 4a edició del Tech Spirit Barcelona. A més, aquest nou estudi d’ACCIÓ detalla que aquestes més de 1.800 empreses internacionals d’àmbits tecnològics que hi havia a Catalunya a finals del 2022 representen el 19,8% de les 9.155 filials estrangeres establertes al país. La majoria d’aquestes companyies, apunta ACCIÓ, provenen dels Estats Units (19%), seguides de França (13,4%), Regne Unit (13%), Alemanya (10%) i Itàlia (5,3%). Per sectors, destaquen les del sector TIC i l’electrònica (56%), l’audiovisual (10,5%), els productes i els serveis sanitaris (9,4%) i la recerca i el desenvolupament (9%).
Un ecosistema líder a Europa
Durant la seva intervenció, Castellanos també ha volgut destacar la trajectòria de l’ecosistema de start-ups a Catalunya durant els últims deu anys i ha destacat “l’aposta de Tech Barcelona, acceleradores, entitats privades i ACCIÓ per convertir Barcelona i Catalunya en un hub d’empreses emergents i emprenedoria a escala europea”. Alhora, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha subratllat la importància de “la col·laboració publicoprivada” durant aquesta última dècada, un fet que ha permès convertir Barcelona en el hub d’empreses emergents més important del sud d’Europa, la segona localització preferida dins de la Unió Europea per fundar-hi una start-up i el cinquè en rondes de finançament captades. “Fa només sis anys comptàvem amb la meitat d’start-ups que ara i aixecaven quatre vegades menys finançament que en l’actualitat”, ha destacat.
En aquest sentit, Castellanos ha explicat que “haver creat aquest ecosistema líder a Europa també ens ha permès atreure multinacionals estrangeres d’àmbit tecnològic a Catalunya, que han decidit ubicar aquí els seus centres d’R+D i innovació”. Pel que fa als reptes de futur, Castellanos ha apuntat que cal “augmentar la massa crítica de start-ups, particularment les deeptech, que la innovació oberta passi a ser una pràctica més habitual a Catalunya i que les empreses emergents actuïn com un estímul per a l’R+D de més risc tecnològic”.
Aposta pel sector exterior
Aquest nou informe d’ACCIÓ reforça les dades que el president Aragonès ja va anunciar el passat novembre quan va assegurar la presència d’aquestes 9.155 les empreses estrangeres que han apostat per tenir les seves filials a Catalunya, una dada que suposa el rècord de la sèrie històrica catalana. En aquest sentit, durant els últims anys Catalunya ha treballat per augmentar les filials i els fruits s’han recollit en els últims tres anys quan aquest tipus d’empreses han augmentat un 2,8% a Catalunya. Un exemple molt recent és Cisco, que ha decidit instal·lar a Catalunya el seu nou centre de disseny de microxips. Si la mirada va més enrere, es constata que des del 2014 Catalunya ha incrementat un 60% les empreses internacionals al país.
En resum, aquest tipus d’empreses han acabat esdevenint fonamentals pel teixit empresarial del país, ja que representen el 18,5% de l’ocupació del país. Es tracta d’un ecosistema de filials dinàmic perquè el 23% s’han creat fa menys de 5 anys. Per nombre d’empreses, els sectors més rellevants són els de les TIC i digitalització de la indústria, així com el de la maquinària i els béns d’equipament, que representen el 17% del conjunt de filials d’empreses estrangeres. Un fet clau que contribueix a l’objectiu de reindustrialització i transformació digital impulsat pel Govern.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada