dimecres, 18 d’octubre del 2023

Què és la Jihad Islàmica, el grup radical a qui Israel acusa del bombardeig a l'hospital de Gaza?

 

GUERRA ISRAEL -  GAZA

 

 

Són considerats un grup terrorista pels Estats Units, la Unió Europea i els principals països de la resta del món

 

 

 


 

 

 

per Victor Rodrigo, Barcelona | 18 d'octubre de 2023 a les 14:45 |

 

 

 

Israel ho ha deixat molt clar aquest dimecres: l'únic responsable de l'atac a l'hospital de Gaza, on es comptabilitzen centenars de morts, és el grup terrorista Jihad Islàmica de Palestina. Encara que cap organisme internacional ha corroborat les informacions creuades que arriben des d'Israel i des de l'Autoritat Palestina, els Estats Units han donat per vàlides -en declaracions de Joe Biden en arribar a Tel Aviv- les argumentacions d'Israel. La Jihad Islàmica és un actor més en aquesta guerra que ja ha provocat més de 14.000 morts a la Franja de Gaza. 

 

Han estat responsables de diversos atemptats contra Israel, molts d'ells suïcides, i de diversos enfrontaments amb les forces israelianes en diversos punts de tot el territori de Cisjordània, Palestina i la mateixa Israel. Són considerats un grup terrorista pels Estats Units, la Unió Europea, Canadà, el Regne Unit, Japó, Austràlia i Nova Zelanda, entre d'altres. Tenen forts lligams amb Hezbollah, Síria, Iran i les forces palestines armades de la zona de Cisjordània.

Fa més de 40 anys que la Jihad Islàmica existeix i opera a Palestina. És una escissió dels Germans Musulmans, establerta a Gaza el 1981 pels activistes palestins radicals Fathi abd al-Aziz Shaqaqi i Abd al-Aziz Awda. El primer era metge i el segon un predicador. Se'ls van unir fins a cinc activistes palestins més que acabarien sent líders del grup. La influència de l'establiment del règim islàmic a l'Iran, especialment per les paraules de l'aiatol·là Ruhol·lah Khomeini, va ser molt important per establir les bases de la JIP.

Què defensa la Jihad Islàmica?

Un dels grups més radicals que es troba ara mateix operatiu a Gaza i Cisjordània és directe en els seus arguments: esborrar del mapa l'estat d'Israel i substituir-lo per un estat islàmic que aglutini tots els territoris que ells consideren palestins. Això implica Israel, Palestina -el seu territori actual, Cisjordània i part del Líban. El seu objectiu està basat en una interpretació política molt radical de la zona i les seves creences religioses i interpretacions de l'Alcorà.
  • És un grup molt bel·licista contra Israel.
  • Ataca de manera contundent els governs àrabs o islàmics que no siguin jihadistes.
  • Consideren que el problema amb Israel no prové del 1948, sinó de més enrere, en l'ocupació colonial occidental.
  • Advoquen pel panislamisme, és a dir, unificar l'islam en un únic estat arreu del món.
  • En la seva interpretació de l'Alcorà, consideren que "alliberar" Palestina és "voluntat de Déu".
  • Estan completament en contra de l'Acord d'Oslo.
  • No reconeixen Israel.
  • No volen dos estats.
La Jihad Islàmica també forma part de l'Aliança de Forces Palestines -vuit grups radicals en defensa del territori-, on comparteix germandat amb Hamàs, la principal força armada que ocupa ara mateix Gaza.

Brigades Al-Quds: radicals islàmics

Ara bé, la Jihad Islàmica no és un grup armat com a tal. A les seves files hi ha les Brigades Al-Quads, milícies finançades, segons els organismes internacionals, pel règim aiatol·là d'Iran. A principis del segle XXI van ser un dels objectius prioritaris d'Israel i de les forces d'intel·ligència de la resta del món per la seva virulència en atacs terroristes.



La Franja de Gaza ha estat el seu terreny de combat des de fa dues dècades, on han protagonitzat molts enfrontaments amb les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i han estat responsables d'atemptats terroristes contra la població civil palestina i israeliana. Han estat assenyalats per utilitzar escuts humans i per obviar qualsevol llei internacional sobre crims de guerra.

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.naciodigital.cat/noticia/264109/es-jihad-islamica-grup-radical-qui-israel-acusa-bombardeig-hospital-gaza?rlc=p1