dimecres, 15 de març del 2023

La crisi del Credit Suisse empeny la banca europea a una situació crítica

 

 

ECONOMIA - BORSA

 

 

Les borses europees han tornat a experimentar una onada de devaluacions després d'una jornada de treva ahir

 

 

Façana de l'edifici de Credit Suisse (fotografia: dpa).

 

 

Redacció

15.03.2023 - 12:42

Actualització: 15.03.2023 - 14:54

 

 

Les accions de Credit Suisse s’han enfonsat de més d’un 30% a la borsa de Zuric després que el seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita (SNB), hagi avançat que no hi injectarà més diners en cas d’una hipotètica ampliació de capital.

 

L’anunci de l’SNB ha atiat les flames de la inestabilitat a l’entitat, que va reconèixer el febrer unes pèrdues de 7.400 milions d’euros. Al llarg dels darrers mesos, Credit Suisse s’ha vist immersa en diversos escàndols, i aquesta setmana s’ha vist obligada a reconèixer “debilitats materials” en el control de la seva informació financera després de rebre un avís per part dels reguladors financers nord-americans.

 

El desplomament de Credit Suisse ha desencadenat una onada de devaluacions a les borses europees, que ahir van viure una

jornada de treva després de la crisi desfermada als mercats financers mundials pel col·lapse del Silicon Valley Bank (SVB).

Així, la borsa de París ha caigut d’un 3,2%, la de Frankfurt d’un 2,7% i la de Londres d’un 2,3%. Els principals índexs borsaris del continent han experimentat una evolució semblant: cap a la mitja sessió, el DAX alemany ha caigut d’un 3,04%, el CAC 40 francès d’un 3,53% i l’FTSE MIB italià d’un 3,70%. Aquestes caigudes han quedat reflectides en l’índex europeu Euro Stoxx 50, que cau d’un 3,35%. L’FTSE 100 britànic, per la seva banda, s’ha contret d’un 2,45%.

 

Particularment forta ha estat la patacada a l’Íbex 35 espanyol, que aquest migdia cau d’un 3,5%. Poc abans de la mitja sessió, el selectiu ha caigut als 8.778,9 punts, una caiguda d’un 4,15% respecte a l’obertura d’aquest matí.

 

Les pèrdues han estat particularment importants en el cas de les entitats financeres, amb el Banc Sabadell al capdavant (-8,96%), seguit pel BBVA (-7,38%), Bankinter (-6,95%) i Caixabank (-5,98%). Però no s’han limitat al sector bancari: Inditex, per exemple, ha caigut d’un 5,2% tot i presentar fa poc beneficis rècord. De les trenta-cinc empreses que cotitzen al selectiu, de fet, Iberdrola és l’única que s’ha revalorat (+0,64%) a la mitja sessió.

 

Les turbulències als mercats financers europeus també han afectat l’euro, que s’ha depreciat d’un 1,10% amb relació el dòlar, tot caient a la cota dels 1,07 dòlars per euro. Així, el tipus de canvi de mercat ha arribat a situar-se als 1,0616 dòlars.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/borsa-espanyola-desploma-caiguda-credit-suisse/