dijous, 2 de febrer del 2023

El BCE augmenta el tipus d’interès fins a un 3%, la xifra més alta des del 2008

 

 

ECONOMIA

 

 

Es tracta del cinquè augment consecutiu d'ençà del juliol proppassat, quan els tipus d'interès se situaven en un 0%.

 

 

 


 

 

EuropaPress/Redacció

02.02.2023 - 14:28

Actualització: 02.02.2023 - 14:46

 

 

El Banc Central Europeu (BCE) ha decretat, com era previst, un nou augment de cinquanta punts base (0,5%) del tipus d’interès, situant així el preu oficial dels diners en un 3%. Es tracta de la xifra més alta d’ençà del 2008.

 

Així, el tipus d’interès per a les operacions de refinançament se situarà ara en un 3%, mentre que la taxa de dipòsit arribarà a un 2,50% i la de facilitat de préstec a un 3,25%.

 

Es tracta del cinquè augment consecutiu d’ençà del juliol proppassat, quan els tipus d’interès se situaven en un 0%. L’objectiu d’aquest augment progressiu dels tipus és combatre la inflació, que a la UE va assolir un màxim d’un 10,6% l’octubre proppassat.

 

Així, el BCE desafia les veus que preveien una relaxació de la

política monetària i continua apujant els tipus per a reduir la inflació a l’objectiu d’un 2% estipulat per les autoritats monetàries.

 

I és que la decisió arribà l’endemà que se sabés que la taxa interanual d’inflació de l’eurozona es moderà aquest gener per tercer mes consecutiu fins a un 8,5%, set dècimes per sota del 9,2% del mes anterior i el nivell més baix d’ençà del maig proppassat.

 

Ara, la principal preocupació del banc és l’anomenada inflació subjacent, que exclou preus més volàtils com ara els de l’energia. Aquest indicador augmentà fins a un 5,2% el desembre proppassat.

 

La previsió del banc, de fet, és augmentar novament en cinquanta punts base els tipus d’interès al març. Així ho ha explicat en un comunicat: “El consell de govern [del BCE] continuarà el curs d’augments significatius a ritme sostingut dels tipus d’interès i els mantindrà en nivells prou restrictius per a assegurar el retorn oportú de la inflació a l’objectiu d’un 2% a mitjà termini.”

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/bce-tipus-interes-3/