divendres, 18 de novembre del 2022

Suècia troba restes d'explosius que confirmarien el sabotatge als gasoductes Nord Stream

 

 

CRISI ENERGÈTICA

 

 


 

 


Dinamarca i Suècia van declarar l'emergència energètica per fugues al gasoducte Nord Stream 

 

 

Alba Solé Ingla
Foto: Europa Press

Barcelona divendres -18-09-2022

 

 

Les autoritats de Suècia han confirmat aquest divendres l'existència de restes d'explosius als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2, que van patir un acte de "sabotatge" a finals de setembre passat. "En les investigacions que es van fer al lloc al mar Bàltic es van confiscar molts objectes i l'àrea està documentada de forma minuciosa. Les anàlisis realitzades mostren restes d'explosius en alguns dels objectes trobats", ha informat la Fiscalia sueca en un comunicat.

 

El passat 27 de setembre, la Direcció General d'Energia de Dinamarca va declarar l'emergència als sectors elèctric i gasístic després de detectar-se tres fugues als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2. "La ruptura de les canonades passa rares vegades, per això veiem motiu per augmentar el nivell d'emergència com a resultat dels fets ocorreguts l'últim dia. Volem assegurar la vigilància minuciosa de la infraestructura crítica per reforçar la seguretat de subministrament", constatava en un comunicat.

 


 

 

 

Les autoritats daneses van informar inicialment d'una fuga al Nord Stream 2 en aigües daneses al Bàltic i, posteriorment,

d'unes altres dues al Nord Stream 1, una en aigües d'aquest país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia, a prop de l'illa de Bornholm. Ambdós gasoductes estaven fora de servei: feia setmanes que el Nord Stream 1 estava detingut després d'al·legar Rússia una fuga d'oli a l'única estació compressora russa que encara operava; l'altre no va estar en funcionament mai, en suspendre Alemanya el procés d'aprovació poc abans de la intervenció militar russa a Ucraïna.

 

A la recerca de sospitosos

El fiscal encarregat del cas, Mats Ljungqvist, ha apuntat que la feina d'anàlisi avançada continua "per treure conclusions més segures sobre els fets", però que es tracta d'una investigació "molt complexa i àmplia" i que la seva evolució determinarà "si es pot assenyalar algun sospitós”. "La col·laboració amb les autoritats de Suècia i altres països funciona de manera excel·lent. Per continuar amb la tasca i per a aquesta cooperació és important treballar amb calma i tranquil·litat", ha afirmat Ljunqvist.

 

La Fiscalia sueca ja havia informat fa un mes que es reforçaven les sospites d'un possible sabotatge després de finalitzar la inspecció de les canonades danyades. En total es van localitzar dues fugues a cada gasoducte (tots dos fora de servei), dues a la zona danesa i dues a la sueca, totes en aigües internacionals, que els governs afectats van qualificar aviat com a "sabotatge". Les autoritats daneses també tenen oberta una investigació, mentre que la companyia operadora del gasoducte Nord Stream 1, controlada pel gegant rus Gazprom, va enviar a finals d'octubre a la zona una embarcació per examinar els danys.

 

La posició russa

Tant els països afectats com la resta de la Unió Europea (UE), els Estats Units i Rússia parlen de sabotatge, encara que difereixen quant a la possible autoria. Moscou ha acusat països "anglosaxons" d'estar al darrere, al·ludint a l'oposició al projecte que durant anys ha mantingut Washington, mentre que alguns països occidentals han apuntat en la direcció contrària.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/suecia-restes-explosius-confirmarien-sabotatge-gasoductes-nord-stream_919248_102.html