dijous, 7 de juliol del 2022

Boris Johnson anuncia la seva dimissió

 

 

REGNE UNIT

 

 

Més de 50 membres del Partit Conservador han presentat la seva dimissió 

 

 

Marta Sánchez Iranzo
Foto: EFE
Barcelona. Dijous, 7 de juliol de 2022. 10:40
Actualitzat: Dijous, 7 de juliol de 2022. 10:50
Temps de lectura: 2 minuts  

 





El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha acceptat dimitir després de l'al·luvió de renúncies en el seu Executiu, durant una conversa amb el líder del grup de diputats conservadors sense cartera, renúncia així al lideratge del partit conservador, però es mantindrà en el lloc de primer ministre fins a la tardor segons ha confirmat la cadena britànica BBC. Johnson ha anunciat que compareixerà en les pròximes hores per anunciar la seva decisió, segons els mitjans britànics està previst que comparegui aquest dijous al migdia a les portes de Downing Street.

 


🔴 Boris Johnson, última hora: Anuncia la seva dimissió | DIRECTE
 

Sembla que finalment, Johnson ha donat el seu braç a tòrcer després de la dimissió de gairebé 50 diputats. Un grup d'alts funcionaris del Gabinet van presentar-se aquest dimecres a la tarda a Downing Street per a traslladar-li la necessitat de renunciar al càrrec enmig de la crisi de govern. Malgrat això, Johnson va reiterar que no tenia cap intenció de seguir les recomanacions del seu partit de govern, és més, el seu contraatac va ser cessar el que fins al moment era secretari de cohesió territorial, Michael Gove, segons han assegurat mitjans britànics.

 

Degoteig de dimissions

 

Segons la cadena britànica BBC, Johnson va dir en una reunió aquest dimecres als seus ministres que era "molt important seguir enfocat en els reptes que afronta el Regne Unit". En aquesta trobada, plantejava que, en cas de renunciar, els pròxims mesos se centrarien en les eleccions del Partit Conservador per substituir-lo, en lloc de centrar-se en les necessitats del país.

 

Després de superar la jornada d'aquest dimecres, on es mostrava ferm en la seva decisió de no dimitir, aquest dijous s'ha aixecat amb dues dimissions més les dels ministres d'Irlanda del Nord i Gal·les respectivament, considerats fins ara com dos dels seus suports més importants. El cop final l'ha rebut per part del nou ministre d'Economia, Nadhim Zahawi, qui sona com a possible substitut. Zahawi, escrivia a primera hora del matí una carta al seu cap exigint-li que "marxi ara" i afirmava que la situació era "insostenible".

 

Johnson va comparèixer aquest dimecres davant un comitè del Parlament en el qual deixava clara la seva intenció de seguir endavant en el govern. Durant la sessió de preguntes, Johnson va rebutjar qualsevol relacionada amb la seva continuïtat al govern, assegurant amb contundència que "per descomptat demà seguiré sent primer ministre". "Si em volen preguntar sobre què estem fent per a ajudar a la gent amb el cost de la vida, si pregunten sobre què estem fent per a construir més fonts d'energia neta, una cosa en la qual aquest comitè s'ha interessat, llavors estic molt interessat a explicar-los, però no els donaré un comentari sobre esdeveniments polítics i seguirem amb el govern del país".

 

Reaccions

El líder de l'oposició al Regne Unit, el laborista Keir Starmer,  ha assegurat aquest dijous que "és una bona notícia" per al país que el primer ministre, Boris Johnson, es plantegi dimitir, encara que això "hauria d'haver passat fa molt temps". En un comunicat, Starmer ha considerat que el Regne Unit "no necessita canviar al 'tori' en el poder", sinó un "canvi de govern complet". 

 

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, també ha volgut opinar sobre aquest anunci i ha considerat que Boris Johnson "sempre ha estat incapaç de ser primer ministre". Malgrat l'“alleujament” que suposa la dimissió de Johnson, Sturgeon ha escrit en un missatge a Twitter que “el dèficit democràtic inherent a Westminster no se soluciona amb un canvi de primer ministre”, davant la perspectiva d'un nou líder conservador abans del congrés "tori" a l'octubre. "Els problemes van molt més enllà d'un sol individu. El sistema de Westminster està trencat", ha sentenciat Sturgeon. 

 



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/boris-johnson-anuncia-dimissio-lider-partit-conservador_783999_102.html