dilluns, 8 de novembre del 2021

Associació d’usuaris financers considera de “dubtosa constitucionalitat” que l’impost de plusvàlua s’aprovi per decret llei

 

 

La presidenta de l’Asufin ja ha avisat que podrien presentar un recurs d’inconstitucionalitat, perquè el càlcul del tribut s’ha aprovat a través d’un decret llei i no permet reclamar les liquidacions pagades

 

 

Agències 08/11/2021

 

 


 

 


L’associació en defensa del consumidor de productes financers, Asufin, veu de “dubtosa constitucionalitat” que el nou càlcul de l’impost de plusvàlua s’aprovi per decret llei, tal com ha fet el Consell de Ministres aquest dilluns.

 

En un comunicat, l’organització ha recordat que la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que va anul·lar l’impost, estableix que els tributs no es poden aprovar per

decret llei i en aquest cas, el govern de Pedro Sánchez està regulant “l’essència de l’impost, la part que correspon al càlcul”, assenyala l’organització. 

 

“Podríem assistir a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat”, ha avisat la presidenta d’Asufin, Patricia Suárez.

 

L’associació ha tornat a denunciar que l’alt tribunal impedeixi la retroactivitat en les reclamacions de la plusvàlua pagades en els darrers quatre anys i ha avisat que continuarà reclamant les liquidacions pagades. “És inadmissible que es furti el contribuent del seu legítim dret a presentar una autoliquidació rectificativa, la famosa complementària, per solucionar errors”, ha subratllat Suárez.

 

Asufin ha reiterat “la injustícia” que ha suposat haver mantingut quatre anys l’impost de plusvàlua fins que el TC ha hagut d’intervenir i ha declarat la nul·litat del mètode de càlcul, que ha afectat tota mena d’operacions, també les que no acaben amb beneficis.

 

A més, han advertit que entre el dia que es va conèixer la decisió del TC -26 d’octubre- i la publicació del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que probablement serà demà, “alguns ajuntaments podrien estar cobrant, sense cobertura legal, la plusvàlua”.

 

En aquest sentit, Asufin considera que aquest “desacatament” no és estrany, ja que “en tots aquests anys han cobrat plusvàlues amb pèrdua de valor en la venda, malgrat que des del 2017 no ho podien fer”.

 

 

 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/noticies/politica/nacional/associacio-dusuaris-financers-considera-de-dubtosa-constitucionalitat-que-limpost-de-plusvalua-saprovi-per-decret-llei/