dijous, 10 de setembre del 2020

Neix el primer banc català fora de l'abast de Madrid



ECONOMIA



Els impulsors del projecte, que es diu Onze, presenten una entitat financera amb fitxa bancària fora de l'Estat espanyol per eludir el Banc d'Espanya








Imatge corporativa del banc català Onze / A.A.







Onze és el nom de la fintech que neix aquest 10 de setembre i que serà el primer banc català fora de l'abast de Madrid, és a dir del Banc d'Espanya. El think tank Unitat per la Independència ha donat suport a la creació d'aquesta entitat financera amb llicencia bancària a fora de l'Estat espanyol per tal de no dependre del Banc d'Espanya. Fonts properes al projecte expliquen a El Món que volen ser una entitat financera que ajudi a preservar la vida econòmica de Catalunya, "que promogui el bé públic en benefici del poble català".



L’anunci de la fusió de Caixabank i Bankia ha estat titllat com la desaparició de la plaça financera catalana. Els grans bancs catalans van traslladar les seves seus socials a fora del
Principat pressionats per l’Estat espanyol i ara Madrid controlarà definitivament "La Caixa". Si bé Caixa d’Enginyers o la Caixa de Guissona encara tenen la seva seu a Catalunya, el poder de la gran banca catalana s'esvaeix. Onze arriba amb un gran momentum. Des de fa un any i mig, els impulsors del projecte hi treballen i ja el tenen gairebé enllestit.



L'estructura de l'empresa consta, d'una banda, d'una fundació, els primers donants i inversors, que seran principalment empresaris catalans. En l'actual fase de fundraisingesperen reunir fins a 15 milions d'euros i volen que com a mínim la meitat provingui d'inversors del teixit productiu català. Prefereixen aquest perfil d'inversor perquè esperen que estiguin alineats amb els seus valors: "Guanyarem diners quan la gent guany diners". En una segona etapa es dirigiran als mercats per seguir la capitalització amb més inversors externs.



El pla de negoci està enllestit, l'estructura està embastada, el proveïdor tecnològic escollit i els emprenedors darrere d'Onze tenen "dos possibles candidats de països per obtenir la llicència".



Una fitxa bancària a la UE

 

Està clar que una de les principals eines per articular un estat independent és la banca, una entitat financera que pugui controlar els fluxos de diners i garantir que l'economia seguirà.

Després de l’1-O i durant el 155, les principals entitats financeres que hi havia a Catalunya van moure's al compàs del Banc d'Espanya i Moncloa. Durant l'octubre del 2017, Caixabank i el Sabadell van traslladar les seves seus a València i Alacant respectivament per, en cas d'independència, seguir sota la tutel·la del Banc Central Europeu.



Per això, Onze no tindrà la fitxa bancària a l'Estat espanyol, sinó que l'ubicarà en un altre país de la Unió Europea, per trobar-se sota l’empara del BCE.



Els impulsors expliquen que observant altres bancs que han estat presents en països que han viscut processos d'independència –i deduint que el Govern de la Generalitat no pot impulsar un banc propi–, és el sector privat qui ha de prendre la iniciativa.
"Si vols fer un banc independent no ho pots fer dins de l'estructura de l'Estat espanyol, perquè cal passar pel Banc d'Espanya, la CNMV, els reguladors no ho posen fàcil", indiquen fonts pròximes al projecte. Per poder crear una banca "independent" cal fer-ho sota la tutel·la del Banc Central Europeu.



 
El 2017 es va aprovar la normativa de pagament PS2 i openbanking que permet a qualsevol entitat bancària de la UE operar en qualsevol estat membre. Això ha propiciat la creació de molts Challenger bank (bancs fintech minoristes), molt avançats tecnològicament, sense sucursals i molt digitals. Onze s'enmiralla en aquest tipus de d'empresa de tecnologia financera.



Un banc eminentment digital

 

La regulació europea permet la creació de plataformes bancaries que incorporen llicències d'algun país de la UE o directament de l'EBA (organisme regulador del sector bancari en l'àmbit europeu) a mida i baix cost. Els principals bancs espanyols travessen una greu crisi al mercat de capitalització borsària agreujada per les taxes d'interès negatiu en les quals han d'operar. Això ha provocat una fuga massiva de capitals cap a la inversió immobiliària i el finançament de projectes més arriscats que projecten rendiments de pocs dígits.



Onze neix en la nova onada de bancs de nova generació, més competitius i rendibles, gràcies a la rebaixa de les barreres d'accés al sector, propiciada per les noves tecnologies, com ara Monzo, N26, starling Bank o Revolut.



Onze espera captar potencialment 3,4 milions de clients amb un perfil eminentment digital i 832.000 empreses entre pimes i autònoms.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/economia/neix-onze-banc-catala-fora-abast-madrid-espanya_2135307102.html