dijous, 19 de desembre del 2019

ÚLTIMA HORA: Sturgeon sol·licita a Johnson un nou referèndum d'independència a Escòcia



ESCÒCIA






El Nacional
Foto: EFE
Barcelona. Dijous, 19 de desembre de 2019
















La ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, ha presentat aquest dijous al cap del Govern britànic, el conservador Boris Johnson, la proposta formal perquè accedeixi a negociar un nou referèndum d'independència del Regne Unit.



En una compareixença a Bute House, la residència oficial del ministre principal a Edimburg, Sturgeon ha dit que els resultats dels nacionalistes escocesos en les eleccions del 12 de desembre, que van guanyar 48 de 59 escons a Escòcia, li atorguen el "mandat democràtic" de celebrar un segon plebiscit a finals de 2020.



"Escòcia va deixar molt en clar la setmana passada que no vol que un govern conservador dirigit per Boris Johnson ens tregui de la Unió Europea", ha afirmat i ha precisat que
aquest serà el resultat, atesa la majoria absoluta aconseguida pels conservadors, si no existeix "l'oportunitat de considerar l'alternativa d'independència".



La ministra principal i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha declarat: "Demanem al Govern del Regne Unit que negociï i acordi la transferència de poders que posaria fora de tot dubte el dret del Parlament escocès a legislar per a un referèndum sobre la independència".



Així mateix, ha admès que espera que la resposta de l'Executiu conservador sigui negativa, però va destacar que considerarà totes les opcions que hi siguin al seu abast. "Espero l'oposició, però això no és el final de la qüestió. I Boris Johnson no ha de tenir la impressió que serà el final de l'assumpte", ha apuntat.



El primer ministre britànic ja ha descartat asseure's a negociar amb l'argument que la qüestió va quedar conclosa en el referèndum de fa cinc anys, i així l'hi va traslladar a Sturgeon en una conversa telefònica que van mantenir la jornada posterior a les eleccions.



Tanmateix, perquè sigui un referèndum legal i reconegut per totes les parts, és necessari que Johnson accedeixi a la petició de Sturgeon de transferir els poders recollits a l'anomenada Secció 30 de l'ordenament, que atorgarien al Parlament escocès la capacitat de convocar un plebiscit d'aquesta naturalesa.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sturgeon-sollicita-johnson-nou-referendum-independencia-escocia_453144_102.html