divendres, 13 de desembre del 2019

Eleccions al Regne Unit: Johnson arrasa, Corbyn s'ensorra i l'SNP es dispara



ELECCIONS REGNE UNIT






Adrià Rovira
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 12 de desembre de 2019


















El Brexit es revalida a les urnes. El primer ministre britànic Boris Johnson ha arrasat en les eleccions d'aquest dijous i el Partit Conservador ha aconseguit —quan s'han escrutat 649 dels 650 seients— un total de 364 diputats a Westminster —en les passades eleccions del 2017 en va sumar 317— i ha superat folgadament la majoria absoluta, fixada en 326 escons. Per la seva banda, els laboristes de Jeremy Corbyn s'enfonsen amb 203 diputats (262 el 2017), mentre que el Partit Nacionalista Escocès (SNP) es dispara fins als 48 (35 el 2017), el Partit Liberal Demòcrata en treu 11 (per 12 el 2017), i la resta correspon a altres formacions polítiques.



La victòria conservadora representa un gran aval per a l'acord del Brexit que va pactar Boris Johnson. Segons ha declarat el primer ministre, aquest acord serà aprovat abans de finals de gener, la data límit actual per sortir de la Unió Europea.



El sondeig a peu d'urna que van divulgar ahir a la nit les cadenes BBC, ITV i Sky va
anticipar la majoria absoluta per als conservadors amb 368 escons i va atorgar als laboristes 191 diputats.






Amb Johnson com a líder, els conservadors fan un gran salt davant els 317 escons que havien obtingut en les eleccions del 2017 amb Theresa May al capdavant del partit. El cap del Govern britànic ha ressaltat que la victòria de la seva formació en aquestes eleccions permetrà "respectar la voluntat" del poble del Regne Unit per executar la retirada de la UE.




En retenir el seu escó de la circumscripció anglesa d'Uxbridge & Ruislip North, Johnson va dir que els conservadors han rebut un "mandat poderós" per liderar i "unir" el Regne Unit, i va insistir que avui mateix començarà la feina de centrar-se "en les prioritats" de la gent, com la sanitat i l'educació.




El líder tory, que va arribar al poder el juliol passat en substitució de May, ha centrat la seva campanya en la necessitat d'executar el Brexit i complir amb el calendari fixat del 31 de gener del 2020.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/eleccions-regne-unit-johnson-corbyn-ensorra-snp-dispara_451056_102.html